Problemi sa zakupom zadružnog zemljišta

0

MILIĆI – Poljoprivrednici sa područja opštine Milići najavili su da će tražiti da ostanu u posjedu zemljišta bišvih zemljoradničkih zadruga, a za koje je opština prema odluci resornog ministarstva morala da raspiše oglas o davanju u zakup.

Milićki načelnik Živojin Jurošević rekao je Srni da je opština, u skladu sa odlukom resornog ministarstva, pozvala zainteresovana i registrovana poljoprivredna udruženja da se prijave da bi obrađivali tu zemlju, ali da su poljoprivrednici, koji godinama koriste te parcele, najavili inicijativu, jer nisu registrovani.

Oni žele, ističe Jurošević, da im bude omogućeno da plaćaju naknadu za zakup.

„Veliki broj građana je još 90-tih godina ušao u posjed tih parcela i već duže vremena ih koriste i obrađuju. Oni su spremni da učestvuju na licitaciji, ali nisu registrovani kao poljoprivredna udruženja i to stvara problem“, kaže Jurošević.

Prema njegovim riječima, građani su nezadovoljni, jer strahuju da se može desiti da registrovana udruženja sa nekih drugih područja uđu u posjed tog zemljišta.

„To bi bilo katastrofalno. Ja bih bio najsrećniji da resorno ministarstvo nije odlučilo da se na ovakav način izdaje zadružno zemljište u zakup. Nije mi jasno ni kakva je onda bila svrha ukidanja zadruga“, ističe Jurošević.

Opština Milići je 11. januara raspisala oglas o davanju u zakup nepokretnosti u nekoliko opštinskih zona, koja su ranije pripadala lokalnoj zemljoradničkoj zadruzi.

Zaintersovanim poljoprivrednim udruženjima i drugim „pravnim licima, koja su registrvana za obavljanje djelatnosti iz oblasti poljoprivrede“ imaju rok da do kraja januara podnesu prijave.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare