Prljave pritoke ugrožavaju riblji fond u Drini

0

FOČA – Na takmičenju članova fočanskog Sportsko-ribolovnog društva „Mladica“ u lovu ribe udicom na plovak, koje je danas održano na izletištu „Stara šljunkara“ u Handićima kod Foče, ribolovce sreća nije poslužila, pa je izostao veći ulov.
Ribolovci ističu da je riblji fond u Drini, u dijelu vodotoka nizvodno od Foče, sveden na minimum.

Vladimir Trivun, koji je na takmičenju osvojio treće mjesto, kaže da pritoke Drine – Ćehotina i Bistrica, u koje se ispuštaju otpadne vode iz dva rudnika mrkog uglja, iz Pljevalja i Miljevine, najviše utiču na stanje ribljeg fonda.

„Ćehotina i Bistrica uništavaju vodotok Drine nizvodno od Foče, a to se najbolje vidi po mulju i prljavštini na kamenju. I zadnja poplava je dosta uništila riblji fond, a ima i dosta krivolovaca, koji ulovljenu ribu ispod mjere ne vraćaju u rijeku.Rijetko se može uloviti kapitalan primjerak, poput lipljana od 50 centimetara. Takav ulov se sada u godini možda posreći svega dvojici ribolovaca, a ranije se to dešavalo mnogo češće“, upozorava Trivun.

Pobjednik takmičenja Miroslav Babić, kome se posrećilo da mu se na udicu zakači jedan lipljan, kaže da je postalo slučajnost da se riba ulovi.

„Nije to samo danas, nego svaki dan, definitivno je da ribe nema. Na prvom mjestu je to da su rijeke zagađene, pogotovo Ćehotina i Bistrica, a zatim i stalno variranje vodostaja, jer se više puta u toku dana nivo vode mijenja, zbog Hidroelektrane `Mratinje` na Pivi, što dosta utiče na mrijest i opstanak riblje mlađi“, objašnjava Babić.

On je dodao da je potrebno vršiti češća poribljavanja, te pooštriti kontrolu ribolova, da se ne bi dozvolilo izlovljavanje ribe ispod mjere.

Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva „Mladica“ Radojica Mlađenović kaže da sezonsku dozvolu za ribolov u Foči koristi 55 članova, te da je veliki broj korisnika dnevnih dozvola.

„Kontrolu ribolova vrši nekoliko naših članova, koji su veliki zaljubljenici u prirodu“, naveo je Mlađenović.

On je napomenuo da veliki broj riobolovaca iz drugih opština dolazi u Foču, sa dozvolama drugih društava. „Republički savez to nije valjano regulisao i mislimo da to nije korektno, jer mi gazdujemo najmanje trećinom bistrih voda u Srpskoj. Savez će morati naći neko drugo rješenje“, rekao je Mlađenović.

Uz Babića i Trivuna, na republičko takmičenje, koje će u avgustu biti održano u Višegradu, plasirao se i Jovan Vujičić, koji je osvojio drugo mjesto.

Mada većeg ulova nije bilo, riba je, ipak, zamirisala. Škobalj iz starih zaliha pržio se na tanjirači, pa su svi posjetioci takmičenja mogli da se počaste ovim ribolovačkim specijalitetom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare