Privredna komora RS promovisala domaće proizvode

0

U hotelu „Bistrica“ na Jahorini danas je, u okviru turističke manifestacije Berza turizma i ugostiteljstva „U susret zimi 2010/2011“, održana promocija domaće proizvodnje kroz projekat „Naše je bolje“, koju su organizovali Privredna komora Republike Srpske /PKRS/ i preduzeća iz Srpske.

Direktor podružne Privredne komore Istočno Sarajevo Vinka Mičić rekla je Srni da se na ovaj način nastavlja akcija predstavljanja domaće proizvodnje, te da je danas prvi put da u istočnom dijelu Srpske promovišu domaće proizvode na jednoj ovakvoj manifestaciji. „Na berzi se pojavio veliki broj domaćih proizvođača sa područja Sarajevsko-romanijske regije, a mi smo dopunili asortiman sa proizvodima iz ostalih dijelova RS“, naglasila je Mičićeva, dodavši da posjetiocima štanda dijele prigodne poklone.

Na Berzi turizma i ugostiteljstva „U susret zimi 2010/2011“ , koja se danas zatvara, svoje proizvode izložila je i firma „Vizion“ iz Rogatice koja se bavi proizvodnjom i preradom mesa, a čiji su proizvodi prisutni na tržištu u cijeloj BiH.

Vlasnik firme Danko Nerić istakao je da dnevno proizvedu sedam do osam tona raznih polutrajnih i trajnih proizvoda, a mjesečno 200 do 300 tona u zavisnosti od sezone.

Nerić je naglasio njegova firma zapošljava stotinjak radnika, a u toku je i proširenje kapaciteta i izgradnja nove klaonica u skladu sa evropskim standardima.

Svoj asortima predstavila je i vinarija „Berak“ iz Trebinja koja postoji tri godine, i proizvodi visokokvalitetna vina – vranac, šardone, žilavka i rujno vino.

Aleksandar Berak je rekao Srni da je kapacitete njihove vinarije 15.000 litara vina, te da je ovo prvi put da na jednoj berzi predstavljaju svoje proizvode.

U hotelu „Bistrica“ je, u okviru Berze turizma i ugostiteljstva, postavljena i izložba slika likovne kolonije „Art simpozijum Jahorina“ i predstavljen zidni kalendar dijela nastalih na ovoj likovnoj koloniji za 2011. godinu.

Slikar i organizator „Art simpozijuma“ Lazo Savić rekao je Srni da se na kalendaru nalaze djela nastala na kolonijama od 2003. do 2010. godine, tehnike rada su ulja na platnu, a autori su iz Bugarske, Makedonije, Srbije, Ukrajine i BiH.

Branka Memedović, koja se bavi izradom slika od suvog cvijeća, nakita od prirodnih materijala, kutijica za nakit i makreme pojaseva, izložila je svoje proizvode na Jahorini, jer, kako kaže, nema novaca da plaća zakup za neko prodajno mjesto, pa joj ovakve manifestacije dobro dođu da pokaže, a i proda svoje proizvode.

Ona je naglasila da se ovom vrstom umjetnošću bavi iz hobija, te da najveći dio svojih proizvoda poklanja.

Na Berzi turizma i ugostiteljstva „U susret zimi 2010/2011“ svoje proizvode je izložilo više od 100 proizvođača i dobavljača hrane, pića i ugostiteteljske opreme iz regije, kao i veliki broj turističkih organizacija.

(www.palelive.com / Srna / foto: Jahorinalive.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare