Privreda u 2011. poslovala uspješno

0

VLASENICA – Privreda opštine Vlasenica u 2011. godini ostvarila je neto dobit od približno 2,3 miliona KM, a gubici su bili oko 1.390.000 KM, čime je u ukupnom zbiru ostvarila pozitivan finansijski rezultat od 910.000 KM.

U bilansima je dobit iskazalo 25 preduzeća, gubitak 18, dok su dva preduzeća poslovala na „pozitivnoj nuli“, navedeno je u informaciji o radu privrednih subjekata u opštini Vlasenica za 2011. godinu o kojoj su danas raspravljali odbornici vlaseničke Skupštine.

U odnosu na prethodnu godinu, izvoz je povećan za 10,47 odsto, a uvoz za 26 odsto, dok je pokrivenost uvoza izvozom dostigla iznos od 11,12 odsto, skoro 10 odsto više nego u 2010. godini, navedeno je u informaciji.

Načelnik opštine Vlasenica Mladen Popović rekao je da ohrabruje to što je privreda Vlasenice u 2011. godini poslovala uspješno.

„Prema iskazanoj dobiti vidi se da je vlasenička privreda imala obevezu da plati značajan porez na dobit. Ne vjerujem da bi iko prikazivao dobit da bi plaćao značajne iznose po osnovu obaveza prema državi. Stoga sam pomalo razočaran načinom na koji opozicija razmatra ova pitanja“, rekao je Popović.

Popović je time odgovorio na primjedbe odbornika opozicionog SDS-a, koji su ustvrdili da informacija ne oslikava stvarno stanje u privredi opštine Vlasenica.

Odbornik Miloš Lakić iz SDS-a rekao je da činjenica da je informacijom obrađeno samo 45 privrednih subjekata od 150, govori da podaci izneseni u njoj nisu mjerodavni i tačni.

„Naša stvarnost je da u nekim firmama mjesecima doprinosi nisu plaćeni, da u drugim, poput Šumskog gazdinstva, imamo milionski gubitak… Zar nije poražavajući podatak u informaciji, koji je vjerovatno tačan, da osam građevinskih firmi iz Vlasenice ima samo 10 zaposlenih radnika. A, dobro je poznato kolike su investicije bile u opštini Vlasenica u prošloj godini i koliko se gradilo“, rekao je Lakić.

Informacija je usvojena većinom glasova odbornika SNSD-a i SDA.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare