Pripremljene preporuke za primjenu buster doze vakcine

0

BANJALUKA – Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pripremio je preporuke za primjenu buster doze vakcine protiv virusa korona u Srpskoj prema kojima se daje ista vakcina koja je korištena za prve dvije doze vakcinacije.

Buster doza ove vakcine može se primjenjivati kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest mjeseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su primile, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Građani Republike Srpske koji su vakcinisani u inostranstvu mogu da prime buster dozu u Srpskoj pod uslovom da imaju validnu potvrdu o prve dvije doze sa ku-ar kodom, te da se podatak o tim dozama unese u program republičkog Instituta za javno zdravstvo.

Zdravstvena ustanova je odgovorna za validnost podataka koji se unose u bazu podataka Instituta.

Kada je riječ o vakcini „sputnjik ve“, kao buster doza se daje komponenta prve vakcine, a moguće je primijeniti i različite vakcine.

Prema dostupnim ograničenim dokazima, u ovakvom slučaju se sugeriše primijena vakcine drugačijeg mehanizma djelovanja.

Preporuku o tome koju vakcinu treba dati za buster dozu treba da donese nadležni ljekar ili ljekar na punktu za vakcinaciju.

Treća doza može se primjenjivati kod sljedećih kategorija stanovništva koje su drugu dozu primile prije 31. marta – osobe starije od 65 godina, korisnici domova za stara lica, osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa imunosuprimiranim pacijentima.

Među njima su i osobe koje boluju od hroničnih nezaraznih bolesti koje predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme kovid kategorije koje su bile prioritet i prilikom vakcinacije prvom dozom.

Osobe koje rade na radnim mjestima sa visokom izloženošću kao što su zdravstveni radnici koji rade u bolnicama na kovid odjeljenjima, prvenstveno u jedinicama intenzivne njege, zatim ostali zdravstveni radnici koji obavljaju poslove u vezi sa kovidom 19, oni koji rade sa posebno osjetljivim pacijentima, kao i svi ostali zdravstveni radnici.

Osobe zaposlene u domovima za stara lica koje učestvuju u njezi korisnika, te prosvjetni radnici.

U saopštenju se podsjeća da je zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije o primjeni buster doze protiv kovida 19 u Srpskoj, Institut zadužen da planira, organizuje i u saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama sprovede vakcinaciju stanovništva Republike Srpske trećom dozom, kao i da redovno izvještava Republički štab za vanredne situacije o aktivnostima u vezi sa vakcinacijom ovom dozom.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Institut za javno zdravstvo RS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare