Pripreme za početak grejne sezone: Hladna proba 10. oktobra

0

SOKOLAC – U susret zvaničnom početku grejne sezone privode se kraju radovi na pustanju u funkciju centralnog grijanja u Sokocu. Prema riječima zamjenika načelnika, Ljubomira Erića, pripreme su počele još po završetku prethodne grejne sezone.

Preduzeli smo određene mjere, prvenstveno na snimanju trase i lociranju uskih grla. Napravili smo predračunsku vrijednost da vidimo koliko bi sredstava u sve to trebalo uložiti i tako došli do cifre od 100.000 KM. Utvrdivši prioritete, prvo smo izvršili ručno i hemijsko čišćenje kotla, postavili smo novi izmjenjivač, čime je propusna moć sa 10.200 povećana na 21.000 kvadratnih metara. Sa izmjenjivačem daleko veće propusne moći, porašće pritisak u gradskoj mreži, što bi trebalo da spriječi pojavu uskih grla.

Obezbjedili smo i grejnu sirovinu. Načelnik je sa „Novom Romanijom“ potpisao protokol na oko 135.000 KM kako bi se obezbjedili energenti za toplanu. U decembru i januaru temperature su izuzuzetno niske i iziskuju veliku količinu energenta, pa smo za taj period pod nastrešicu već deponovali oko 3 hiljade kubnih metara sječke, kako bi bila suva i time dala toplotnu energiju koja može da zadovolji potrebe grada u najhladnijim danima.

Trenutno u zalihama imamo oko devet hiljada kubnih metara energenta. Prema procjenama potrošnje energenata, u minulim godinama je bilo potrebno oko 15 hiljada kubnih metara, međutim, s obzirom da smo uradili mnogo toga na otklanjanju uskih grla, da će gubici vode biti mnogo manji, te da će toplotna moć kotlovnice biti daleko veća, smatramo da će se potrošnja smanjiti za hiljadu i po kubnih metara.

Postoji svakako i rezervna varijanta koja se odnosi na pripremu sječke od okoraka tako da nema bojazni da grijanje neće biti kvalitetno ili još manje da grijanja neće biti, objasnio je Erić.

Cijena grijanja je ostala ista, jedna KM za kompletnu godinu ili dvije za šest mjeseci za fizička lica, te tri i šest KM za pravna lica.

Prativši stanje s naplatom primjetili smo da pojedini korisnici nisu izmirivali dugovanja. Zajedno sa lokalnom zajednicom, koja i finansira kompletno preduzeće, i poslovodstvodstvom toplane, zauzeli smo stav da ove godine nećemo ustupiti ni milimetar prema onima koji ne izmiruju svoje obaveze. Korisnici koji ne potpišu ugovor, te oni korisnici koji ne izmiruju mjesečne obaveze ne mogu računati na grijanje.

Dužnici će dobiti određeni rok da izmire dugovanja, i ako to ne učine, gdje ima tehničkih mogućnosti pojedince ćemo skidati sa mreže, a gdje nema, sa sistema ćemo skidati i zgrade u kojima naplativost nije preko 80 odsto, rekao je Erić naglasivši da je to ujedno i upozorenje i molba građanima da podrže poslovodstvo u nastojanjima da obezbjede sredstva za radnike koji kvalitetno ispunjavaju svoje radne zadatke i isporučuju toplotnu energiju gradu, jer izmirenje ličnih dohodaka i rad same kotlovnice apsolutno zavise od potrošača.

Obaveze potrošača koji namjeravaju da koriste usluge gradske toplane je da isperu radijatore, provjere ispravnost ventila i podventila i tako spremno dočekaju hladnu probu grijanja koje je planirana za 10. oktobar. U slučaju kvarova, mobilne ekipe toplane će biti na terenu, na usluzi korisnicima kako bi svi problemi bili otkolonjeni u hodu i kako bi se 15. oktobra kvalitetno ušlo u grejnu sezonu.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments