Priprema tendera za izgradnju biciklističke staze od Sarajeva do Pala

5

Delegacije EU u BiH obavijestila je danas Gradsku upravu Istočnog Sarajeva da kreće u pripremu tendera za izbor izvođača radova za realizaciju izgradnji biciklističke staze od Sarajeva do Pala trasom nekadašnje uskotračne, takozvane Ćirine pruge.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je da su dugo radili na ovom za Istočno Sarajevo veoma značajanom projektu koji će umnogome promijeniti sliku u oblasti ljetnog turizma i razvoja biciklizma, kao i u oblasti promocije zdravog života u našem gradu i opštinama

On je istakao da projekat zajedno realizuju gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo, te opštine Istočni Stari Grad, Pale i Stari Grad Sarajevo.

Ćosić je podsjetio da je Gradska uprava potpisala sporazum sa partnerima i preuzeli su obavezu za provođenje tenderske procedure za izradu glavnog projekta, koji je izradila kompanija „Radis“ Istočno Sarajevo.

„Danas smo dobili obavještenje od naših prijatelja iz Delegacije EU da oni kreću u pripremu tendera za izbor izvođača, dok nama još ostaje obaveza obezbjeđivanja građevinske dozvole“, naveo je Ćosić.

Prema njegovim riječima, u narednim fazama je cilj stazu produžiti do Jahorine, kao i izgraditi mrežu biciklističkih staza obroncima Jahorine i Trebevića, što će u kombinaciji sa izgradnjom planiranih gondola iz Pala i Istočnog Novog Sarajeva činiti kompletan i veoma atraktivan turistički sadržaj.

Ćosić je izrazio veliku zahvalnost svim partnerima na veoma korektnoj saradnji, a posebno Delegaciji EU i šefu Delegacije EU u BiH Johanu Satleru.

U prostorijama Delegacije EU u Sarajevu je u julu 2020. godine potpisan Sporazum o saradnji za razvoj nove biciklističke staze između Sarajeva i Pala između grada Sarajeva i opština Sarajevo Stari Grad, Istočni Stari Grad i Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
5 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

E, biciklistička staza nam je zaista p r i o r i t e t! Bez nje smo ludi! Sve smo drugo izgradili, posložili i obezbijedili…, samo još ova staza! Koliko će koštati i ko će je otplaćivati???

Kažu da će tu stazu finansirati EU i to sa milion KM, tako je barem izjavio njihov predstavnik J.Satler još prije dvije godine. Ali se čeka od domaćih stručnjaka da naprave projekat i dogovore izvođače radova. Može i da bude nešto od toga, mada ide dosta sporo i kilavo. Na kraju može biti da se i realizuje ta biciklistička staza.

prica postoji ja mislim i duze od 2.god.nebitno…kao ideja je imalo smisla, minirano podrucje je bilo problem.ali bice da se niko od l o p o v a nije ugradio pa je i interesovanje za bic.stazu nula

Da li su projektom planirani punktovi sa zmijskim protivotrovima?

najbolje je ni iz kuce ne izlaziti ne daj boze da se nesto desi