Prioritet strategija za oživljavanje Zavoda

0
Prioritet strategija za oživljavanje Zavoda
Prioritet strategija za oživljavanje Zavoda

SOKOLAC – Izrada kvalitetne strategije za oživljavanje Zavoda za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Sokocu jedan je od uslova da bi Organizacija za hranu i poljoprivredu UN /FAO/ uložila odobrenih 2,5 miliona KM za njegovu revitalizaciju, rekao je direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja.


Nakon sastanka u Sokocu posvećenog oživljavanju ovog zavoda, Trkulja je rekao novinarima da je bivši Centar za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Majdanima kod Sokoca 2013. godine odlukom Vlade Srpske pripojen Poljoprivrednom institutu u Banjaluci i da sada nosi naziv Zavod za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području Sokolac.

„Zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva u iznosu od 100.000 KM, uspjeli smo da pokrenemo proizvodnju, zbrinemo radnike i nabavimo određenu mehanizaciju“, rekao je Trkulja.

On smatra da je današnji sastanak na Sokocu izuzetno značajnim, jer je razgovarano o načinima izrade strategije neophodne da bi donatori uplatili sredstva za revitalizaciju ovog zavoda i ulazak u prvu fazu rada.

„Poljoprivredni institut Republike Srpske je posebno zainteresovan i smatra da treba iskoristiti ovu šansu kako bi unaprijedili poljoprivrednu proizvodnju, ne samo u ovoj regiji, već i šire“, ocijenio je Trkulja.

S obzirom na klimatske promjene, kaže Trkulja, treba tražiti nova rješenja u oblasti poljoprivrede u brdsko-planinskom području, te istražiti koje će biljne vrste, sorte i tehnologija rezultirati najboljim prinosom i profitabilnom proizvodnjom.

Trkulja je istakao da će Poljoprivredni institut u Banjaluci pomoći nedavno formiranoj grupi i grupi eksperata koje je angažovao FAO-a da izrade kvalitetnu strategiju revitalizacije Zavoda za unapređenje poljoprivrede na Sokocu.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonoskih odnosa BiH Dušan Nešković rekao je da će strategija poslužiti kao struktura za realizaciju jedne ideje, u koju će biti uključeni svi resursi koje ima ovo područje.

On je naveo da se FAO uključio kao donator za realizaciju ovog projekta, dok je uloga ostalih subjekata u Republici Srpskoj i BiH da obezbijede adekvatne dokumente za realizaciju projekta.

„Dobro je da je FAO uključen u ovaj projekt, jer ima najbolje eksperte koji od postojećih resursa mogu da naprave dobar prijedlog i strukturu, posebno što ovaj projekat mora da bude samoodrživ“, rekao je Nešković.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je revitalizacija nekadašanjeg Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području počela prije pet godina i da je to sada jedan od top projekata FAO.

On kaže da bi strategija revitalizacije Zavoda za razvoj poljoprivrede trebalo da bude završena u drugoj polovini septembra, te da se nakon toga očekuje realizacija projekta.

Sastanku na Sokocu prisustvovali su predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, eksperti FAO, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, predstavnici političkog, društevnog i privrednog života opštine Sokolac i uspješni proizvođači krompira.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare