Primjer efikasnog stambenog zbrinjavanja

0

Završetkom izgradnje zgrade sa 27 stanova u naselju Dušanovo u Palama za porodice poginulih i ratnih vojnih invalida, čije je useljenje planirano za kraj septembra ove godine, te dodjelom novčanih sredstava za 23 korisnika u potpunosti će se riješiti pitanje stambenog zbrinjavanja ovih kategorija na tom području. Ovo je nakon sjednice Skupštine Boračke organizacije opštine Pale izjavio predsjednik Skupštine Boračke organizacije Pala i prvi čovjek Predsjedništva BORS-a Mihajlo Parađina.

On je istakao da Pale spadaju u užu grupaciju sredina u Srpskoj u kojima se pitanje stambenog zbrinjavanja boračke populacije rješava na najbolji način.

– Završetak zgrade neće značiti i potpuni završetak ovakvih aktivnosti na području opštine, zbog toga što već duže godina korisnici ovih prava dolaze iz drugih opštinskih sredina. Evidentno je da u Pale dolaze porodice iz opština u kojima se pitanje stambenog zbrinjavanja rješava sporije, tako da možemo očekivati i nove potrebe u ovom segmentu – ocijenio je Parađina.

Boračka organizacija opštine Pale u potpunosti je podržala i stavove BORS-a po pitanju potrebe zapošljavanja demobilisanih boraca, među kojima je veliki broj ljudi koji nisu traženi na tržištu rada, a istovremeno nisu stekli ni uslove za odlazak u penziju.

– Riječ je o našim saborcima, koji su učestvovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u punom kapacitetu, a nalaze se u stanju socijalne potrebe. Postoji inicijativa da se to pitanje riješi kroz produktivno zapošljavanje, odnosno stimulisanje poslodavaca, kao i kroz svojevrstan institut prijevremenog penzionisanja, pa očekujemo da će nadležne institucije imati sluha i da će društvo uspostaviti pravedan i sistemski uređen odnos prema ljudima koji su u ogromnoj mjeri zadužili Republiku Srpsku – dodao je Parađina.

Zapošljavanje

Paljanski borci smatraju da institucije na svim nivoima moraju učiniti sve kako bi se pronašlo sistemsko rješenje za brže zapošljavanje demobilisanih boraca, a početni korak bi mogla biti analiza stanja po lokalnim zajednicama.

– Činjenica je da nemali broj penzionera radi po lokalnim zajednicama, dok su borci istovremeno na listama biroa za zapošljavanje – kazao je Parađina.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare