Prilika za uspostavljanje saradnje domaćih i ruskih privrednika

0

BANJALUKA – Privredna komora Republike Srpske daće punu podršku održavanju investicione konferencije koju organizuje Investicioni razvojna banka /IRB/ Srpske početkom septembra, posebno jer je najavljen i dolazak ruske delegacije na taj događaj, rekao je Srni portparol Privredne komore Srpske Vladimir Blagojević.

„Na osnovu spiska ruskih partnera, preko Privredne komore ćemo obezbijediti adekvatan broj domaćih privrednika koji će imati priliku da u direktnim razgovorima sa Rusima potencijalno uspostave novu poslovnu saradnju“, rekao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, to je bitno u svjetlu novonastale situacije gdje se pojavila šansa za domaću privredu da plasira i određenu robu koja se za sada ne izvozi u Rusiju.

Blagojević je naveo i da je sve više investitora iz zapadne Evrope koji svoje proizvodne kapacitete prebacuju sa istoka prema ovim krajevima Evrope i to je jedna od prilika koju treba iskoristiti.

„To podrazumijeva da trebamo obezbijediti i potrebnu infrastrukturu u koju trebaju biti uključeni svi, od lokalnog, republičkog, pa i nivoa zajedničkih institucija. Poseban izazov su velike investicije koje zahtijevaju veliku količinu adekvatne radne snage i to nam je izazov, jer u svakoj grani privrede nedostaje radna snaga“, dodao je Blagojević.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je Srni da je velika prilika za privredu Srpske to što na investicionu konferenciju dolazi i ekipa potencijalnih kupaca i investitora iz Rusije.

On je naglasio neophodnost promovisanja kapaciteta Republike Srpske kako bi se povećao broj investicija.

„Međutim, sada smo u situaciji da nije svejedno koja nam investicija treba. Sada nam trebaju one investicije koje će dati veće plate i veće dobiti, jer nemamo dovoljno adekvatne radne snage za radno intenzivne djelatnosti“, naveo je Trivić.

IRB u saradnji sa Vladom Republike Srpske organizuje Drugu investicionu konferenciju „Invest Srpska 2022“, koja će biti održana od 5. do 7. septembra u Prijedoru, najavljeno je ranije iz IRB-a.

Ovogodišnja konferencija će u potpunosti biti posvećena promociji investicionih potencijala Republike Srpske, sa zvaničnom temom „Investirajte u Srpsku“.

Konferencija će se baviti aktuelnim globalnim dešavanjima, njihovim uticajem na domaća društveno-ekonomska kretanja i investicionu aktivnost Republike Srpske na međunarodnoj sceni.

Ovaj događaj prerasta u redovno godišnje okupljanje ključnih aktera društveno-ekonomskog života u zemlji i regionu.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Fb)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare