Prikupljeno rekordnih osam milijardi i 445 miliona KM poreza

8

BANJALUKA – Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH prikupila je u 2021. godini rekordnih osam milijardi i 445 miliona KM prihoda od indirektnih poreza, što je za milijardu i 216 miliona KM ili 16,8 odsto više nego u 2020. godini.

U odnosu na raniju rekordnu 2019. godinu, lani je prikupljeno 460 miliona KM više, saopšteno je iz UIO.

„UIO je u 2021. godini privredi vratila milijardu i 526 miliona KM što je za 227 miliona KM više u odnosu na isti period godinu ranije. Neto prikupljeni prihodi koji su raspodijeljeni BiH, entitetima i distriktu u 2021. godini, iznosili su šest milijardi i 920 miliona KM i veći su za 990 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2020. godine“, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da institucije BiH svake godine sa Jedinstvenog računa UIO dobiju isti iznos sredstava, pa je tako i u 2021. godini za finansiranje institucija BiH raspoređen iznos od 780 miliona KM.

„U 2021. godini Federaciji BiH je ukupno rapoređeno tri milijarde i 794 miliona KM, Republici Srpskoj dvije milijarde i 93 miliona KM,a Brčko distriktu 210 miliona KM“, navedeno je u saopštenju.

Iz UIO je saopšteno da je na osnovu posebne putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva /0,25 KM/, FBiH dobila dodatnih 216 miliona KM, Republika Srpska 142,8 miliona KM i Distrikt Brčko 7,3 miliona KM.

„Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM“, naveli su iz UIO BiH.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
8 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kada ce se vlast pohvaliti, investicijama, radnim mjestima, fabrikama, promjenama ?? Samo se haračem hvale. Derikože, zato niko nece firmu ni da otvori jer mu je propast zagarantovana.

ti bi drzavu bez poreza? alal vera

Tozo, nisam ja protiv nameta, drzava treba da sakuplja porez sigirno ali sam protiv plata od 800 marka, cigara od 5,5 km, dizela od 2,5 km, kredita od 300 maraka i saobracajnih prekrsaja gdje na magistralnom putu stave ogranicenje 30km/s i gdje me lovi 10 kamera do Bijeljine, gdje od 20 do 31 u mjesecu bez pojasa i svjetala ne mogu hljeb u Palama da kupim. Protiv sam gdje jedni potrose za 10 dana skijanja sto drugi nemogu da zarade za 6 mjeseci e protiv toga sam ja dragi Tozo.

tezak zivot…. 10 kamera do bijeljine… bilo bi bolje da pustaju pa da se moze preko ogranicenja? ok…

od 20 do 31 ne mozes bez pojasa i svjetala? to je problem? ok… pozdrav, nemoj da te ko prevori

Jes vala, prejeftine su cigare.

Jes to naletio u Dubničkom mostu

E drugari ( ne drugovi, sto su govorile komunjare jeli) , na vrlom zapadu su porezi na sve, plate, nekretnine, robu itd itd. Cigare su preskupe tako da zivis bez njih a i zdravije je, a kazne u saobracaju su drakonske pa ti izvoli- kada se nakupis kazni oduzima se vozacka, sudjenje, platis sve troskove 7-8 hiljada $ , godinu klapas pjesaka i ponovo polazes vozacki…Eto prijatelju, za to ne brigaj, a za ostalo sto rece- slazem se. Jedni zive ko’ faraoni i sve mogu( uz pomoc stranke i veza) ko u doba vrlog tite, a vecina posti. I da- I ovdje ti visi za vratom svakog prvog u mjesecu rata za kucu, auto itd tako 30 godina dok kucu ne otplatis .
Aj uzdravlje.

Hoces da se mjenjamo ti ovde ja na zapad. Dodji kad citas da je ovde fino. I ovde imaju pravila samo za nekoga a za nekoga ne . Dodji vrati se kad ti je tamo lose. Svi dodjete na odmor i da glasate.