Prikupljeno 40 jedinica krvi

0

SOKOLAC – Na Sokocu je u ponedjeljak u akciji dobrovoljnog davanja krvi prikupljeno 40 jedinica krvi, a Udruženju dobrovoljnih davalaca Sarajevsko-romanijske regije prijavilo se 60 davalaca.

Transfuziolog u Službi za transfuzijsku medicinu Bolnice “Srbija” Mirna Ašonja rekla je novinarima da je akciju organizovalo Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije za potrebe ove zdravstvene ustanove, odnosno Službe za transfuzijsku medicini Zavoda za transfuziju Republike Srpske.

Ona je dodala da se krv može distribuisati i u ostale službe unutar zavoda, tamo gdje je najpotrebnija, kao što i ostale službe šalju Bolnici “Srbija”.

Ašonja je naglasila da je davanje krvi zdravo jer se provjerava zdravstveno stanje organizma, a s druge strane ogromna je pomoć onima kojima je krv potrebna.

“Bilo bi dobro kada bismo svi bili u mogućnosti da bar jednom godišnje damo krv za one kojima je najpotrebnija, a to možemo učiniti tri do četiri puta godišnje”, navela je Ašonja.

Ona je podsjetila da davaoci krvi mogu biti sve zdrave osobe od 18 do 65 godina.

Član Upravnog odbora Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije LJiljana Jolović rekla je Srni da je veoma bitno da se u novije vrijeme povećava svijest o dobrovoljnom davalaštvu krvi.

Ona je izrazila nadu da će biti postignut cilj – da pacijent ne čeka krv, već da ova dragocjena tečnost čeka pacijenta.

Milenko Škiljević /59/ sa Sokoca danas je dao krv 97. put, a prvi put je to učinio sa 17 godina u Olovu, gdje je tada živio. On je naveo da su dobrovoljni davaoci i njegovi sinovi Saša, Siniša i Slaviša.

Đorđina Renovica kaže da je treći put darovala krv i da preporučuje mladima da učine isto, jer je to human gest kojim se spasava nečiji život.

Porodični davalac krvi Verica Đurković sa Sokoca navela je da je prvi put krv dala 1985. godine u Bolnici “Koševo” u Sarajevu i od tada su joj se u nizu akcija pridružili suprug Mile i sin Bojan. Ona je do sada krv darovala 40 puta.

Ona je pozvala sve porodične davaoce sa Sokoca da joj se jave kako bi se zajedno odazivali na akcije s obzirom na to da u ovoj lokalnoj zajednici već nekoliko godina ne funkcioniše Opštinska organizacija Crvenog krsta koja ih je ranije okupljala.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments