Prikupljeno 19 doza krvi

0

Na Pravnom fakultetu na Palama u četvrtak je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojoj je prikupljeno 19 doza ove dragocjene tečnosti.

Akciji, koju je organizovao Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu zajedno sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta Pale, i u saradnji sa Odjeljenjem za transfuziju krvi bolnice u Istočnom Sarajevu, odazvalo se 35 studenata.

Dekan Pravnog fakulteta na Palama Goran Marković rekao je novinarima da fakultet nastoji da se uključi ili organizuje raznovrsne aktivnosti koje nisu samo nastavnog i naučnog karaktera, već imaju i opštedruštveni karakter i značaj.

„Nastojimo da studente ne učimo samo pravu i pravdi, nego i humanosti i u tom duhu smo odlučili da organizujuemo ovu akciju. Studenti su se u velikom broju odazvali ovom pozivu, što nas posebno raduje“, istakao je Marković.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale Jelena Petrović navela je da je riječ o drugoj akciji u ovoj godini i da imaju dugogodišnju saradnju sa Pravnim fakultetom.

„Prošle sedmice svoju humanost pokazali su studenti Filozofskog fakulteta. Iskra humanosti, kada se jednom zapali, prenosi se sa mjesta na mjesto kao što su to danas učinili ovi studenti koji su se u akcije dobrovoljnog davanja krvi uključili još kao maturanti“, istakla je Petrovićeva.

Šef Službe za transfuziju krvi bolnice u Istočnom Sarajevu Jelena Stojanović Lukić kaže da, uz pomoć Crvenog krsta, treba animirati mlade kako bi shvatili značaj dobrovoljnog davalaštva krvi.

„Svaka jedinica krvi koja se uzme ima određen rok trajanja, tako da je potrebno stalno zanavljati zalihe“, dodala je Lukićeva.

Ona je navela da su negativne krve grupe veoma rijetke i da davaoci krvi mogu da budu sve osobe koje su zdrave uzrasta od 18 do 65 godina.

Student Pravnog fakulteta Dušan Simanić, koji daje krv peti put, naglasio je da svi bar jednom godišnje treba to da učine, jer na taj način mogu nekome spasiti život.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare