Прикупљене 52 јединице драгоцјене течности

0

СОКОЛАЦ – У акцији добровољног давања крви на Сокоцу данас су прикупљене 52 јединице драгоцјене течности, рекла је Срни доктор Драгана Жарковић из Службе за трансфузијску медицину Касиндо.

Она је додала да ће ова акција омогућити да се употпуне резерве крви у служби трансфузије, тако да ће се моћи одговорити потребама Болнице „Србија“ којој припадају, али и другим службама у склопу Завода за трансфузијску медицину.

„Бити добровољни давалац крви је привилегија, јер располажете највећим богаством – здрављем и у могућности сте да неком помогнете“, навела је Жарковићева и истакла важност добровољног давања крви.

Она је подсјетила да добровољни даваоци крви могу бити особе између 18 и 65 година, које не болују од неких акутних и хроничних обољења, јер постоји више од 40 болести и стања која некога искључују трајно као даваоца, што је један од разлога зашто давалаштва не може бити тако бројно.

Према њеним ријечима, на првом мјесту је безбједност, како самог даваоца, тако и пацијента који ће примити драгоцјену течност.

Госпава Пејић, предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије које је одрганизовало данашњу акцију, рекла је Срни да је акција била веома посјећена и да се за њу пријавило укупно 77 лица.

Она је нагласила да је ова акција била посебна по томе што је у њој учестовао велики број младих, од којих је 17 први пут дало крв.

„То је највећи понос који се може осјећати, јер све више младог свијета прилази да помогне другима у невољи и понуди драгоцјену течност“, додала је Пејићева.

Она је похвалила рад Актива добровољних давала крви на Сокоцу, те навела да су за кратко вријеме организоване двије веома успјешне акције прикупљања крви, једна у организацији Црвеног крста општине Соколац, односно њиховог Актива добровољни давалаца и друга у организацији Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare