Prikupljene 43 doze krvi

0
Prikupljene 43 doze krvi

SOKOLAC – Za potrebe Bolnice Istočno Sarajevo danas su prikupljene 43 doze krvi u akciji koju su organizovali Aktiv žena i Aktiv mladih SDS-a Opštinski odbor Sokolac, povodom 14. juna – Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Transfuziolog u Službi za transfuzijsku medicinu u Bolnici Istočno Sarajevo Mirna Milošević Ašonja rekla je Srni da je današnja akcija na Sokocu bila veoma uspješna i da su se prijavila 62 davaoca, od kojih su 43 mogla dati krv, što je daleko više od očekivanog.

“Prikupljene količine krvi biće od velikog značaja za Bolnicu Istočno Sarajevo, za njene ljekare, medicinsko osoblje i pacijente, s obzirom na to da počinje period godišnjih odmora i povećan je broj saobraćajnih nesreća, tako da će ova akcija popuniti naše rezerve i doprinijeti boljem stanju zaliha”, kaže Ašonja.

Predsjednik Aktiva žena SDS-a Sokolac Mladenka Pandurević rekla je da su u akciji učestovala 43 dobrovoljna davaoca, što je dva puta više od prijavljenih na samom početku.

Ona je izjavila da su u Opštinskom odboru SDS-a Sokolac imali uvid u probleme transfuziološke službe Bolnice Istočno Sarajevo budući da su u stalnom kontaktu sa dugogodišnjim dobrovoljnim davaocima krvi sa područja ove opštine.

Znali su, kako je istakla, da često nedostaje dragocjena tečnost jer su i sami učestvovali u dostavi krvi iz drugih zdravstvenih ustanova kao što su Banjaluka i Foča, te su odlučili da pokrenu akciju.

“Sokolac je poznat po humanosti dobrih ljudi koji su prepoznavali značaj ovakvih uvijek uspješnih akcija, u kojima su prikupljane znatne količine krvi. To je potvrdio i današnji odziv naših sugrađana”, istakla je Pandurevićeva.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica kaže da su aktiv žena i mladih dobili njegovu bezrezervnu podršku kao načelnika opštine Sokolac i predsjednika Opštinskog odbora SDS-a Sokolac.

“Pošto je 14. jun Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi Aktiv žena i Aktiv mladih SDS-a Sokolac odlučili su da, u okviru podrške akcijama koje se vode širom svijeta, organizuju ovu akciju, kojoj se odazvao veliki broj građana, na čemu samo im posebno zahvalni. Riječ je o humanitarnoj akciji od koje koristi ima cjelokupna zajednica, a posebno Sarajevsko-romanijska regija”, istakao je Bjelica.

Stefan Marković /18/ prvi put učestvuje u akciji dobrovoljnog darivanja krvi i odlučio je da podrži akciju, vjerujući da će, kako je rekao, na taj način pomoći nekome u presudnom trenutku za zdravlje ili život.

Nenad Ćeranić je sa 63 godine bio jedan od starijih davalaca krvi u današnjoj akciji i nije krio zadovoljstvo što je već desetak puta učestvovao u sličnim akcijama i spreman je, kaže, na ovaj human gest sve dok mu to zdravlje bude dozvoljavalo.

“Odazvao sam se akciji jer sam zdrav i u nadi da moja krv A pozitivna može nekome da spasi život, što me raduje”, kaže Ćeranić.

Akciju dobrovoljnog davanja krvi realizuje Zavod za transfuzijsku medicinu Srpske – Služba Bolnice Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments