Prikupljena simbolična sredstva

0

Na donatorskoj večeri prikupljena je simbolična suma novca za izgradnju sabornog hrama na Palama, posvećenog arhangelu Gavrilu. „Zrno po zrno – pogača, kamen po kamen – palača, pa tako cigla po cigla i biće sagrađen hram“, rekao je Srni protojerej-stavrofor Miomir Zekić.


On je istakao da su parohijani i sinoćnjom posjetom ovoj manifestaciji iskazali volju i želju da pomognu završetak izgradnje sabornog hrama na Palama.

Donatorsko veče u Centru za kulturu Pale organizovali su Savez guslara Republike Srpske i Guslarsko društvo „Starina Novak“ Pale.

Zekić je podsjetio da je uz pomoć sredstava Vlade Republike Srpske, Direkcije sekretarijata za vjere u Vladi Srpske, privrednika i parohijana Pala prikupljeno dovoljno sredstava da se stavi krov na saborni hram.

Prema njegovim riječima, nakon postavljanja krova, zvona i krstova u saborni hram biće uloženo oko 1,5 miliona KM.

U Centru za kulturu sinoć su nastupili guslari Miladin Pandurević, Kosta Plakalović, Miljan Rađenović, Ilija Rabota, Velimir Škobo, Vlajko Rabota, Drago Pelemiš, Radenko Marković i Mateja Radović, a specijalni gost je bila pobjednica srpskog serijala „Ja imam talenat“ Bojana Peković.

Ovo donatorsko veče bilo je i najava za današnju „Akademiju gusala“ na Palama.

„Akademija gusala“ zajednički je projekat Saveza guslara Republike Srpske i Filozofskog fakulteta Pale čiji je cilj jasno pozicioniranje epske pjesme, pjevanja i pjevača u današnjem vremenu, njihov istorijski značaj i njihova uloga i funkcija u budućnosti.

Na Akademiji će učestvovati eminentni profesori narodne književnosti, ali i drugih naučnih displina koje su povezane sa ovom oblašću.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/guslarsko-vece-06-11-2012/] width=[54] height=[54] title=[Donatorsko veče 06.11.2012.] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare