Prikazani filmovi o stradanju u Jasenovcu i Holokaustu

0

Na Palama su večeras, povodom Dana pobjede nad fašizmom, prikazani filmovi „A, Bog je ćutao“, „Sunce i žica“ i „Krst od krvi“, scenariste, režisera i književnika Sime Brdara, koji govore o stradanjima u Jasenovcu i Holokaustu.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snežan Lalović rekao je novinarima da filmovi koji su prikazani govore o nesreći Srba, Jevreja, Roma i svih koji su završili u jasenovačkim logorima.

„To je nešto što bi trebalo prikazivati češće, kako bi ostalo upamćeno, ne zbog neke mržnje, nego jednostavno da znamo šta nam se dešavalo. To je istorijsko pamćenje na osnovu kojeg gradimo budućnost“, naglasio je Lalović.

On je istakao da je Simo Brdar bez ikakvih sredstava posjetio najznačajnije destinacije na svijetu i pokazao istinu o zločinima nad srpskim narodom koja, nažalost, još nije adekvatno dostupna i nekim Srbima, a pogotovo svijetu.

Lalović je dodao da je večerašnji program povodom obilježavanja 9. maja, ali da zbog virusa korona tada nisu mogli organizovati prikazivanje.

Brdar je rekao da su motivi za njegov rad duboki, a večerašnje veče je pod impresijom Boba Dilana.

„Možda izgleda malo apsurdno, jer je on u jednom intervjuu po pitanju Sjedinjenih Američkih Država rekao da one na sebi nose sramotu stvorenu na grbači crnih robova. U tom kontekstu odnosilo se da crnac uvijek osjeti ko je rasista, Jevrej ko je nacista i Srbin ko je Hrvat. To može samo reći čovjek tih dimenzija, dobitnik Nobelove nagrade za književnost“, podsjetio je Brdar.

On je naglasio da su filmovi „A, Bog je ćutao“, „Krst od krvi“ i „Sunce i žica“ prikazani u svim velikim muzejima Holokausta u svijetu.

„`Krst od krvi` je autentičan, na jedinstven način svjedoči o stradalničkoj sudbini Kozarčana u njemačkim logorima smrti. Priča je o dva brata, Milošu i Marjanu Banjac, gdje je jedan stražar na sjeveru Norveške upucao Miloša, a njegov brat Marjan krajem Drugog svjetskog rata nacrtao krst od krvi. Od tada, Norvežani crvenom bojom obnavljaju ovaj krst i čuvaju uspomenu na logoraša kojem do skoro nisu znali ni ime, ni porijeklo“, kaže Brdar.

On dodaje da je film „Sunce i žica“ snažna i upečatljiva priča o porodici Kaurin, njih 14 koji su odvedeni u Jasenovac.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je zadovoljstvo što se Kinoteka Republike Srpske nalazi na Palama i istakao da uvijek pripremaju sadržaje vrijedne pažnje.

Vuković je naglasio da su filmovi Sime Brdara značajni za srpski B jer se on 25 godina bavi istraživanjem zločina u Jasenovcu, Jadovnu.

Simo Brdar se više od 25 godina bavi istraživanjem genocida i Holokausta, počasni je član Izdavačkog savjeta Instituta Jasenovac u NJujorku od 2007. godine i dobitnik brojnih nagrada za filmove koji su prikazani na međunarodnim filmskim festivalima širom svijeta.

Brdar, bivši direktor i kustos Spomen-područja Donja Gradina, režirao je, između ostalih, filmove „Krv i voda“, „Jasenovac“, „Gradina“, „Marjanovići“, „I to je Jasenovac“, „Savo vodo“, „Gradina i Jasenovac gradovi mrtvih“, „Predgrađa mrtvih“.

Održao je projekcije filmova i predavanja u Norveškoj, Gruziji, Litvaniji i drugim zemljama, gdje je ostavio snažan utisak i poslao jasnu poruku o razmjerama zla u ustaškim logorima smrti Jasenovac, Stara Gradiška, Mlaka, Jablanac i drugim.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare