Prikazan film „Vi idite, ja neću“

0

Publici na Palama večeras je predstavljen dokumentarni film „Vi idite, ja neću“ o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića.

Volonter humanitarne organizacije „Srbi za Srbe“ Marko Lazarević rekao je novinarima da je film „Vi idite, ja neću“ zasnovan na knjizi blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o stradanju srpskoga naroda na Kosovu i Metohiji metu 1998. i 1999. godine, te martovskom pogromu 2004. godine.

Lazarević je naveo da ova humanitarna organizacija organizuje projekciju filma u okviru projekta „Bioskop iz bloka“ i to je tradicionalna aktivnosti, međutim ove godine akcenat je stavljen na to da se svi prisjete nekih sudbonosnih događaja iz 20. vijeka kada je riječ o stradanju srpskoga naroda.

On je pojasnio da se tu misli i na 28 godina od bombardovanja Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, 24 godine od početka NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, te martovskom pogromu 2002. godine.

Film je prikazan u okviru obilježavanja „Majskih duhovnih svečanosti“, a prikupljena sredstva biće usmjerena za pomoć porodicama na Kosovu i Metohiji koje su u teškoj poziciji.

U okviru „Majskih duhovnih svečanosti“ sutra u 20.00 časova u sali Kulturnog centra će biti održana monodrama „Bog“ po tekstu akademika Matije Bećkovića, a u izvođenju glumca Rajka Vukovića.

Promocija knjige „Čekamo vaskrsenje mrtvih“ autora Branka Stankovića biće održana u subotu, 13. maja, u 19.00 časova u sali Kulturnog centra.

Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju, 14. maja, profesor Draga Mastilović održaće predavanje o temi „Srpsko nacionalno pitanje u 20. vijeku“ u sali Kulturnog centra Pale u 19.00 časova.

Manifestaciju organizuje Srpska pravoslavna crkvena opština Pale-Hram Sabora Svetog arhangela Gavrila u saradnji sa Kulturno-sportskim centrom i Humanitarnom organizacijom „Srbi za Srbe“.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare