Prikazan film „Radovan – povik iza zidova tamnice“

0

VIŠEGRAD – U bioskopu „Doli Bel“ u Andrićgradu večeras je novinarima prikazan dokumentarni film o prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pod nazivom „Radovan – povik iza zidova tamnice“, režisera Dragana Elčića.
Nakon projekcije za novinare u Mećavniku, a potom i u Andrićgradu, Elčić je rekao da je najteža odluka bila raditi film, jer, kako je rekao, samo lud čovjek je mogao ući u takvu priču zbog velikih odgovornosti i obaveza.

„To je odgovornost zbog čovjeka koji je tamo, odgovornost zbog njegove porodice, odgovornost za narod, za one koji ga vole i one koji ga mrze. Kada sam napisao sinopsis, poslao sam gospodinu Karadžiću i dobio odobrenje za film, a nijednu primjedbu ili sugestiju nisam dobio od njega“, istakao je Elčić.

Prema njegovim riječima, ideja ovog filma je bila da pokuša da u 90 minuta gledaoce „smjesti i odvede na kafu kod Karadžića u Hag“.

„Ako poslije toga, kada se vratimo, ostane kamenčić u cipeli, to će značiti da sam postigao cilj. Prvi put danas sam pogledao film, teško ga je gledati i mislim da ga neću gledati na premijeri koja će biti održana u beogradskom Sava centru“, rekao je Elčić.

On je naglasio da su Karadžića mnogi zvali da pitaju kakav će biti film, a da im je on odgovorio da ih to ne treba zanimati, jer ni on to ne zna, iako se o njemu radi, ali ima povjerenje u ljude koji rade film.

„Postojala je želja da film uradimo do ovog vremena zbog žalbenog postupka, jer poslije presude možda ne bi imao ovu snagu koju sada ima“, dodao je Elčić.

Elčić je rekao da je cijela ekipa uložila veliki trud, da je film započet u januaru i da je bilo veoma teško u svakom smislu napraviti film do danas.

On kaže da je snimljeno mnogo različitih objekata, lokacija, pročitane su hiljade stranica, a velika pomoć bila je od pravnog zastupnika Marka Sladojevića, koji je pomogao mnogo u materijalima za odbranu.

„Bio sam svjestan da ću imati više problema nego bilo kakve koristi. Taj teret čovjek mora nositi sa sobom kao krst“, naglasio je Elčić.

Scenarista Dragan Vujičić rekao je da je velika čast raditi ovaj film.

„Mi smo mislili da će film biti dobar, ali on je više nego odličan. Svi smo mi savremenici ovog vremena, poznajemo predsjednika Radovana Karadžića, on je u zatvoru, a mi nismo i ovo je dio koji mi njemu dugujemo“, dodao je Vujičić.

Film je rađen u produkciji Udruženja „Čast otadžbine“ iz Beograda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare