Prikazan film „Pepeo i dijamant“, Andžeja Vajde

1
Prikazan film

Na Palama je sinoć, filmom „Pepeo i dijamant“, poljskog reditelja Andžeja Vajde, počela trodnevna manifestacija posvećena novembarskoj „Filmoteci“ koju organizuje Kinoteka Republike Srpske.

Filmski arhivista u Kinoteci Srpske na Palama Boris Čvoro rekao je da je „Pepeo i dijamant“ iz 1958. najsnažniji film ratne trilogije o složenosti poljske istorije tokom Drugog svjetskog rata i njemačke okupacije.

Čvoro je istakao da je ovaj film napravio veliki bum u Evropi, kao i da je Vajd skrenuo pažnju međunarodne javnosti na poljsku kinematografiju i postao prvi istočnoevropski reditelj čiji su filmovi prikazivani u svim zapadnim zemljama.

„Uvijek politički angažovan, Vajda je svojim filmovima na neki način ispisivao istoriju Poljske u drugoj polovini 20. vijeka. NJegovi filmovi su četiri puta bili nominovani za Oskara. Za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dodijeljen mu je počasni Oskar 2000. godine, a dobitnik je i `Zlatne palme`, `Zlatnog lava` i `Zlatnog medvjeda`, te niza drugih međunarodnih nagrada i priznanja“, naveo je Čvoro.

Andžej Vajda preminuo je u decembru prošle godine.

Na programu novembarske „Filmoteke“ do petka, 24. novembra, biće prikazani i filmovi Mefisto“ i „Kolja“, velikana režije mađarskog i češkog filma Ištvana Saba i Jana Sveraka, koji su osvojili brojne nagrade i priznanja.

„Filmoteka“ se održava u Art galeriji „G3“, a projekcije počinju u 19.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sve pohvale na račun Kinoteke Republike Srpske i promoterima filmova pomenutih režisera. Nažalost slab odziv gledalaca , dali zbog neinformisanosti ili nezainteresovanosti, i ako je ulaz na predstave bio, kao i uvijek besplatan.