Prikazan film „Dvadeset dana bez rata“ povodom 9. maja

1

Kinoteka Republike Srpske prikazala je ratni film „Dvadeset dana bez rata“, ruskog reditelja Alekseja Germana, povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom.

Direktor Kinoteke Snježan Lalović rekao je novinarima da svake godine obilježavaju Dan pobjede nad fašizmom, te prikažu neki film iz sovjetske ili ruske produkcije, a ovom projekcijom su željeli da daju doprinos tom značajnom datumu.

Film je prikazan sinoć u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Pale, a radnja filma smještena je u zimu 1942. godine.

„Poznato je da je Rusija dala najviše žrtava u Drugom svjetskom ratu i oslobodila Evropu, neumanjujući učinak svih ostalih koji su se zvali saveznici“, dodao je Lalović.

Lalović je naveo da je Kinoteka Srpske u prilici da sarađuje i sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH i Ruskim centrom za nauku i kulturu „Ruski dom“ iz Beograda koji je omogućio da besplatno prikažu film.

Profesor katedre ambasade Rusije Dmitrij Levasov rekao je da je u pitanju stari sovjetski film, u kome je suština ruske duše i njihovog odnosa prema događaju koji se desio u Drugom svjetskom ratu.

On je naglasio da u Rusiji nema porodice, a da nije izgubila nekoga u ratu, te istakao da neće dozvoliti falsifikovanje istorije.

„Ovaj rat se u našoj zemlji zove veliki otadžbinski rat, a otadžbinski se tiče zaštite naše otadžbine. Približavamo se obilježavanju 77. godišnjice Dana pobjede, koju ćemo slaviti kao i uvijek do sada“, rekao je Levasov.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
1 Komentar
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Bio na prestavi filma, loša kopija ali dalo se odgledati do kraja. Žalosno je samo da gledalaca nije bilo ni deset, slovom i brojem. I pored najave na lokalnim medijima informisanja. Izgleda da je ona deviza da je Istorija „učiteljica života“ isparila u magli,a to nije nikako dobro i ohrabrujuće.