Prijemni krajem septembra, prva generacija studenata u oktobru

0

ANDRIĆGRAD – Visoka škola dramskih umjetnosti u Andrićgradu, čiji je osnivač reditelj Emir Kusturica, u oktobru će upisati prvu generaciju studenata.
Škola će imati šest katedri i to za filmsku i televizijsku režiju, za glumu, za dramaturgiju, za montažu, za kameru i Katedru za snimanje i dizajn zvuka.

Prijemni ispiti za upis Visoke škole dramskih umjetnosti biće održani u Andrićgradu od 26. do 30. septembra, a prijave se mogu slati na adresu Trg Nikole Tesle bb, Andrićgrad, 73240 Višegrad ili elektronskim putem na imejl adresu vsduandricgrad@gmail.com

Po uzoru na najuglednije obrazovne ustanove širom svijeta, Visoka škola dramskih umjetnosti u Andrićgradu u nedjelju, 4. septembra, u 14.00 časova organizuje Dan otvorenih vrata.

Budući studenti i svi zainteresovani moći će, tokom razgovora sa osnivačem škole Emirom Kusturicom, direktorom škole Zoranom Cvijanovićem i ostalim predavačima, da se upoznaju sa radom škole, nastavnim planovima i programima, kao i da se informišu o uslovima školovanja i konsultuju u vezi sa pripremom za prijemne ispite na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Program Dana otvorenih vrata uključiće obilazak Andrićgrada, škole i njenih katedri, kao i biblioteke Andrićevog instituta.

Ova visokoškolska ustanova biće opremljena najsavremenijom opremom za izvođenje nastave, a za potrebe studenata biće formirana i posebna zbirka neophodne literature.

Pohađanjem Visoke škole dramskih umjetnosti studenti će, pod rukovodstvom najvećih imena iz svijeta dramskih umjetnosti, moći da stečeno teorijsko znanje primijene i u praksi.

Upravnici katedri biće eminentni predavači i vrhunski stručnjaci iz navedenih oblasti: Emir Kusturica, Zoran Cvijanović, Srđan Koljević, Svetolik Mića Zajc, Goran Volarević i Slobodan Mihajlović.

Osnivač Visoke škole dramskih umjetnosti Emir Kusturica izjavio je ranije da Andrićgrad pruža praktično sve ono što je studentima u najznačajnijim kampusima omogućeno.

„Tako da ko god bude studirao glumu on će imati komunikaciju sa mnogo značajnih glumaca. Ko bude radio na tonu imaće ljude koji imaju ogromno iskustvo, za kameru biće čovjek koji je snimio mnogo filmova i koji veoma vješto reaguje na ono što reditelj od njega traži. Što je najvažnije, student će ponijeti našu želju da se to ogromno iskustvo prenese i da nekome bude od koristi“, istakao je Kusturica.

On je naglasio da ova školska ustanova neće primati previše studenata bez obzira na to koliko to nije komercijalno izdržljivo, zbog toga što, kako ističe, umjetnost ne može da se uči u učionici – ona mora da bude životni stil, mora da se pretvori u jednu vrstu komunikacije koja nije najobičnija fakultetska komunikacija.

Kusturica je rekao da otvaranje ovakve jedne škole u Srpskoj može da znači mnogo zato što je „eho koji studenti šire po svijetu ili gdje god žive veoma značajan“.

„Ove jeseni Andrićgrad postaje studentski grad i to je ta želja od prije četiri godine kad je započeta cijela priča, da zapravo taj podijum, ta pozornica na kojoj su inače bili vrlo značajni Beograđani, bude kampus ili škola u kojoj imaju sve – od spavanja do bioskopa, od bioskopa do pozorišta, i sve ono što je neophodno“, rekao je proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare