Prijem za djecu sa Kosova i Metohije

0

Načelnik opštine Pale Boško Jugović organizovao je danas prijem za djecu sa Kosmeta koja borave na Palama u okviru projekta „Spojimo srpsku djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Jugović je naglasio da je najvažnije to što je na ovaj način pokazana solidarnost između stanovnika Sarajevsko-romanijske regije i Srba sa Kosova.

„Želim da zahvalim ljudima koji su domaćini ovoj djeci. Ta djeca se osjećaju kao kod svoje kuće i stiču nova prijateljstva. Želim i da to druženje bude nastavljeno“, rekao je Jugović novinarima.

Prijemu su prisustvovali i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević i predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosmeta Milorad Arlov, koji je istakao da su Pale prva opština sa područja Sarajevsko-romanijske regije koja učestvuje u ovom projektu, u okviru kojeg je u Republiku Srpsku došlo 650 djece, a na Pale oko pedesetak iz opštine Štrpce.

„Srpski narod sa Kosova i Metohije ima posebno mjesto u srcu ljudi iz Republike Srpske. Razumijemo ih jer je Srpska puno toga prošla da bi imala ovu slobodu, koju dajemo baš ovoj djeci“, naglasio je Arlov.

On je rekao da će projekat, koji traje već šest godina, biti nastavljen i sljedeće godine, a obuhvatiće djecu sa Kosova i Metohije koja su najugroženija i imaju najteži socijalni status.

„Prošle godine bili su najbolji učenici, ove godine učenici iz najbrojnijih porodica“, naveo je Arlov.

Direktor Osnovne škole „Šarski odred“ iz Štrpca Čedomir Nikolić rekao je da su zahvalni domaćinima što su im omogućili boravak i da lijepo provedu vrijeme, te istakao da je najvažnije da se djeca druže i sklapaju prijateljstva.

Nikolić je istakao da su juče posjetili pećinu „Orlovaču“, te da imaju i druge aktivnosti.

„Volio bih da djeca sa Pala i cijele Republike Srpske posjete našu opštinu, jer smo mi poznati po tome da volimo da ispoštujemo goste. Čekamo vas u Štrpcu, najjužnijoj enklavi sa 12.000 Srba“, poručio je Nikolić.

Četrnaestogodišnja Valentina Staletović rekla je da su prvi put napustili Štrpce i došli na Pale, gdje je prelijepo.

U subotu, 17. juna, u Republiku Srpsku doputovalo je 650 učenika sa 50 nastavnika sa Kosova i Metohije koji će u Srpskoj boraviti sedam dana.

Projekat „Spojimo srpsku djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ organizuje banjalučki Odbor za pomoć Srbima sa Kosmeta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare