Prijavljeno 76 preduzetničkih radnji, a odjavljene 52

0

Na području opštine Pale u prošloj godini odjavljene su 52 preduzetničke radnje, dok je zahtjev za otvaranje novih podnijelo 76 preduzetnika, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti ove opštine Vedrana Hršum.

Hršumova je istakla da je najčešći razlog zbog kojih samostalni preduzetnici odjavljuju radnje uglavnom ekonomske prirode, odnosno zbog nerentabilnosti poslovanja i smanjenja obima posla.

Prema njenim riječima, zaključno sa 25. februarom ove godine, na području opštine su 463 preduzetnika imala registrovane firme, od čega 164 zanatske radnje, 102 trgovine, 116 u oblasti ugostiteljstva…

Hršumova je naglasila da je u oblasti saobraćaja svoje firme registovao 51 preduzetnik, od čega je 28 taksista, pet auto škola i 18 autoprevoznika, kao i 30 preduzetnika koji se bave ostalim djelatnostima kao što su agencije, intelektualne usluge i drugo.

Kada je u pitanju vremenski rok za izdavanje rješenja, ona je naglasila da je zakonski rok dva dana, ali u okviru Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale zahtjevi se rješavaju za jedan dan, a vrlo često i isti dan kada se preda zahtjev, kada stranka za to izrazi potrebu.

Hršumova je dodala da je zakonom predviđena dokumentacija za prijavu obavljanja djelatnosti samostalnog preduzetnika potrebno uvjerenje o nekažnjavanju i kopija lične karte, dok u toku daljeg poslovanja inspekcijski organi vrše kontrolu ispunjenosti i ostalih uslova, zavisno od vrste djelatnosti.

„Svi preduzetnici moraju imati upotrebnu dozvolu za prostor, te ispunjavati minimalne tehničke uslove u pogledu kadra, prostora i opreme“, pojasnila je ona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare