Prijavljen slučaj oštećenja grobnog mjesta

0
Prijavljen slučaj oštećenja grobnog mjesta

MILIĆI – Policijskoj stanici u Milićima prijavljeno je da je na starom pravoslavnim groblju u Milićima došlo do oštećenja jednog grobnog mjesta, o čemu je obavljen uviđaj i obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, rekao je portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar.

“U toku je rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju počinjenog krivičnog djela- povreda groba ili umrlog lica. Policijski službenici će preduzeti određene operativne i istražne mjere radi identifikovanja počinioca ovog krivičnog djela i u dogovoru sa nadležnim tužiocem preduzeće dalje radnje”, rekao je Srni Bobar.

Slučaj je policiji prijavio akademski slikar Radovan Mirazović, rođeni Milićanin, koji već godinama živi i radi u Parizu, a koji je prije nekoliko dana došao u Miliće da bi učestvovao u radu likovne kolonije “Boksit i boje”.

Mirazović je rekao da ga je, tokom boravka u Milićima, poznanik obavijestio da je na starom pravoslavnom groblju kod crkve u Milićima oskrnavljen grob njegovih predaka.

On je objasnio da su u grobu, nad kojim stoji veliki granitni spomen- obelisk, podignut još 1950. godine, sahranjeni posmrtni ostaci njegovog djeda Radovana, babe Jele i tetke Radojke, a da je 2005. godine, prema crkvenim običajima i zakonima, tu prenešen i dio posmrtnih ostataka njegovog oca Slobodana.

Mirazović je rekao da je na spomeniku, radi sjećanja, upisno i ime njegovog strica Nikodina Mirazovića, koji je poginuo u Semberiji, kao četnik, 1945. godine, a za čiji se grob ne zna.

“Otišao sam na lice mjesta i ostao zgrožen. Vidio sam da je neko prekopao kompletnu grobnicu mojih predaka, i tu sahranio neku treću osobu. Mislim da je to bilo prije nekoliko dana. Prema izjavi mog poznanika, riječ je o daljem rođaku Rajku Mirazoviću, koji je tu, ne pitajući nikoga za dozvolu, sahranio suprugu”, rekao je Mirazović.

Novinaru Srne Rajko Mirazović danas je kratko rekao da je o ovom slučaju dao izjavu policijskim službenicima, te da je prostor na kojem se nalazi groblje “njegova djedovina”.

Nadležni u opštini Milići obaviješteni su o ovom nesvakidašnjem sporu.

Mladen Golić iz Komunalnog preduzeća u Milićima Srni je objasnio da je to preduzeće angažovano od opštine da održava staro pravoslavno groblje, a da njime upravlja Crkveni odbor Milići.

Član Crkvenog odbora, sveštenik LJubiša Vujučić rekao je Srni da Odbor, iako formalno upravlja starim grobljem, nije ovlašten da određuje ko, kako i gdje će biti sahranjen, jer nikada nije naplaćivao grobna mjesta i održavanje groblja, kako je to praksa na drugim gradskim grobljima.

“Imali smo slučaj da je čovjek van groblja, pored kapije, sahranio pokojnika, pa smo morali kapiju pomjerati”, rekao je sveštenik Vujičić.

Slikar Mirazović kaže da grobno mjesto njegovih predaka treba vratiti u prvobitno stanje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments