Prihvatanje potrošačke kulture – okretanje od svetosavlja

0
Arhiv

ISTOČNO SARAJEVO – Dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči protojerej-stavrofor Darko Đogo rekao je večeras na Svetosavskoj akademiji u Istočnom Novom Sarajevu da svaki put kada pokleknemo pred potrošačkom kulturom Zapada okrećemo leđa Svetom Savi.
Đogo je u svetosavkoj besjedi istakao da su patriotizam, identitet i svetosavlje naizgled mali, ali uvijek suštinski važni koraci.

„Treba da se pokrenemo, jer je svetosavlje nešto vrlo konkretno i aktivno“, rekao je Đogo.

On je istakao da je uvijek velika čast govoriti o Svetom Savi, ali da to nije nimalo lako jer nema nijednog detalja njegovog zemaljskog života i duhovnog značaja kojem nisu posvetili pažnju velikani svetosavske srpske kulture.

„Istorija srpske kulture, jezika i književnosti zapravo bi se mogla ispričati kao dugi niz fusnota na tekst napisanih i nenapisani riječi Svetog Save. Riječi koje je izgovorio i napisao, ali podjednako i onih koje mu je narod kroz vijekove pripisivao sa saznanjem da sve što je dobro i plemenito duguje Svetom Savi i Bogočovjeku Hristu“, kaže Đogo.

Jerej Danilo Dangubić, starješina Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu, istakao je da su Srbi postali Božiji narod zahvaljujući Svetom Savi koji ih je učvrstio u pravoslavnoj hrišćanskoj vjeri.

„Sveti Sava je jasna prekretnica u našem identitetu. On nas je upisao u knjigu pravoslavnih hrišćanskih naroda i zbog tog identiteta smo mu zahvalni“, rekao je jerej Dangubić.

Na Svetosavskoj akademiji, održanoj u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, nastupila je Etno-grupa „Zahumlje“ i govorio je glumac LJubo Božović, a prisustvovao je i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Svetosavsku akademiju organizovali su crvkene opštine Novosarajevska, Kotoračka i Kasindolska, Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“ i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare