Prihvaćeno mišljenje ministarstva

0

Skupština opštine Pale usvojila je na sjednici održanoj u petak mišljenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske da se izbriše amandman iz Statuta ove opštine koji se odnosi na rokove imenovanja načelnika odjeljenja i predlaganja zamjenika načelnika opštine.

Šef kluba odbornika DNS-a Milan Simović tražio je da se mišljenja Ministarstva razmatra kao druga tačka dnevnog reda, što je vladajuća koalicija odbila, predlažući da to bude 13 tačka, nakon čega su odbornici DNS-a, SNSD-a i SP-a napustili sjednicu.

Simović je rekao novinarima da mu je drago da je skupštinska većina danas prisustvovala demonstraciji jednog od vidova političke borbe, kako bi rad skupštine bio doveden u zakonske okvire, što smatra pobjedom vladavine prava.

On je dodao da će u budućnosti učestvovati u raspravama i donošenjima odluka, ali samo onih koje su u skladu sa zakonom.

Odbornik SNSD-a Sanja Kapuran Lončar rekla je da je Ministarstvo uprave i samouprave potvrdilo da je amandman nezakonit.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović, koji je ranije od Ministarstva zatražio mišljenje u vezi sa zakonitošću ovog akta, rekao je da su odbornici SNSD-a, DNS-a i SP-a s pravom napustili sjednicu lokalnog parlamenta.

On je dodao da je logično da usvajanje mišljenja Ministarstva uprave i lokalne samouprave bude druga, a ne 13. tačka dnevnog reda, „jer bi se nakon utvrđivanja te zakonitosti moglo ići i na druge tačke, pa se ne bi pravila konfuzija“.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vučićević rekao je da ne vidi nikakav problem i razlog zbog čega su odbornici danas napustili sjednicu, dodajući da je tačka koju je predložio načelnik opštine naknadno uvrštena u dnevni red.

„Nismo htjeli da se dopisujemo sa resornim ministarstvom, tako da smo uvažili njihovo mišljenje i član 4 iz Stava 65 izbrisali“, dodao je Vučićević.

Odbornik SDS-a Mladen Koprivica ocijenio je da odbornici SNSD-a, DNS-a i SP koji su danas napustili sjednicu opstruišu rad lokalnog parlamenta.

Na petoj sjednici Skupštine opštine Pale, koja je održana 31. maja, usvojen je amandman kojim se određuje da u roku od 15 dana načelnik opštine raspiše konkurs za izbor i imenovanje načelnika odjeljenja, kao i da u roku od 90 dana od formiranja Skupštine predloži zamjenika načelnika, a ako to ne učini, onda da to može uraditi lokalni parlament.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske dalo je svoje mišljenja da taj amandman nije u skladu sa zakonom i da se mora brisati.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare