Prihvaćena saradnja sa kompanijom „Tenza“ o modernizaciji grijanja

0

ZVORNIK – Skupština grada Zvornika prihvatila je danas saradnju sa kompanijom „Tenza“ iz Češke, koja bi trebalo što prije da dostavi ugovor o modernizaciji sistema daljinskog grijanja u tom gradu.
Gradska skupština formirala je i petočlanu komisiju koja će dati saglasnost na prijedlog ovog ugovora.

Skupštini grada, koja je na tematskoj sjednici imala samo rješavanje problema grijanja u gradu kao tačku dnevnog reda, prisustvovali su šef Odsjeka za trgovinu u Ambasadi Češke u BiH Petr Kašička, te projekt menadžer češke kompanije „Tenza“ Branislav Stojanović i šef Odsjeka ove kompanije za izvoz Tomaš Kral.

Stojanović je predstavio češku kompaniju, prezentovao projekat modernizacije termotoplane i odgovorao na pitanja odbornika, nakon čega su odbornici jednoglasno usvojili zaključak prema kojem Skupština grada Zvornik prihvata saradnju sa „Tenzom“.

Stojanović je istakao da ovaj kompleksan projekat obezbjeđuje dalje funkcionisanje „Zvornik stana“.

„Suštinska razlika u odnosu na druge projekte jesu efekti. Dakle, efekti koji su i najznačajniji jesu cijena, čime smo postigli i opravdali dalje funkcionisanje `Zvornik stana`, i preuzimanje određenog broja radnika“, rekao je Stojanović.

Ocijenivši da prijedlog kvalitetnog rješenja podrazumijeva i neophodnost uključenja protočne tople vode, Stojanović je rekao da maksimum korektnosti jeste i ugradnja mjerača za isporučenu toplotnu energiju, smatrajući da se samo zajedničkim i transparentnim pristupom može obezbijediti dugoročno kvaliteno snabdijevanje toplotnom energijom.

Stojanović je rekao da prijedlog rješenja podrazumijeva da se „Tenzi“ stave na korišćenje postojeće kotlarnice, dok bi postrojenje za proizvodnju električne energije bilo smješteno u gradskom naselju „B-blokovi“.

„U obavezi smo da naš princip rada, kakav je u EU, primijenimo i ovdje. Režim rada treba da bude od 6.00 do 22.00 časa, a temperatura od 21 do 23 stepena Celzijusovih, dok bi pri nižoj spoljnoj temeraturi kotlovi bili na posebnom režimu, što znači da se neće gasiti ni u toku noći“, pojasnio je Stojanović.

On je rekao da bi realizacija ugovora mogla da počne krajem ove grijne sezone, dodavši da je preliminarna procjena vrijednosti projekta oko 4.500.000 do 5.000.000 KM.

„Kompletan prijedlog ugovora, prema našim informacijama kojima raspolažemo, je jedinstven na prostoru bivše Jugoslavije, jer su prijedlozi koje smo analizirali podrazumijevali da privatni investitor uđe u posjed ili izgradi postrojenje koje će koristiti, a ovdje je `Zvornik stan` stavljen u funkciju u smislu da je nosilac nekih aktivnosti“, rekao je Stojanović.

On je pojasnio da sav finansijski teret ide na stranu privatnog investitora tako da ni grad Zvornik, ni „Zvornik stan“ nemaju nikakvo finansijsko opterećenje.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da od ovog projekta očekuje mnogo zbog toga što je njegova suština da se proizvodi električna energija, čiji će se nusproizvod, a to je topla voda, isporučivati „Zvornik stanu“, koji ostaje distributer toplotne energije.

„Očekujem da do kraja ove kalendarske godine potpišemo ugovor sa „Tenzom“ i da do početka naredne grijne sezone projekat bude u funkciji, jasno, sa kvalitetnijim i jeftinijim grijanjem“, rekao je Stevanović.

On je podsjetio da je sadašnja cijena grijanja oko 2,70 KM po metru kvadratnom, dok bi nova cijena bila 1,86 KM.

Ističući da je to značajna ušteda za kućne budžete, Stevanović je rekao da će svi oni sugrađani koji su otkazali usluge grijanja i prešli na grijanje električnom eneregijom polako, ali sigurno, postati ponovo korisnici usluga „Zvornik stana“, odnosno kompanije „Tenza“.

Stevanović je najavio da će na sjednici Skupštine grada 29. decembra biti razmatran prijedlog ovog ugovora, te izrazio očekivanja da će odbornici izglasati potpisivanje ugovora, nakon čega bi „Tenza“ sa zahtjevom išla prema Razvojnoj banci Češke koja će finansirati čitav projekat.

Direktor „Zvornik stana“ Mićo Jevtić rekao je da ovaj projekat smatra korisnim i dobrim i zbog same činjenice da će doći do korekcije cijene grijanja na niži nivo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare