Prihvaćena saradnja na projektu „Praćenje rada prevencije korupcije“

0
Prihvaćena saradnja na projektu

SOKOLAC – Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica prihvatio je saradnju na primjeni projekta „Praćenje rada lokalne uprave s aspekta prevencije korupcije“, koji su danas prezentovali predstavnici OEBS-a, a biće realizovan u 20 opština BiH.

Bjelica je iskazao spremnost da učestvuje u projektu i predstavnicima Misije Glavne kancelarije OEBS-a i OEBS-ove Terenske kancelarije Sarajevo obećao sve vidove saradnje.

Misija OEBS-a BiH počela je da se bavi pitanjem prevencije korupcije od početka 2017. godine, a zamišljeno je da projektom budu obuhvaćeni strateški ciljevi koji se odnose na podršku entitetskim vlastima u izradi zakona, učešće javnosti i zainteresovanih strana, te podršku lokalnim vlastima u izradi podzakonskih akata.

Bjelica je rekao novinarima da je opština Sokolac dobila pohvale od predstavnika Misije OEBS-a što je Nacrt uputstva za primjenu rasprave o Nacrtu zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u Republici Srpskoj objavila na svojoj veb-stranici i pozvala građane da u skladu sa tim uputstvom dostavljaju prijave za navodnu korupcije u ovoj lokalnoj zajednici.

On je podsjetio da se projekat odnosi i na praćenje rada lokalne uprave s akcentom na Skupštinu opštine, tako što će predstavnici misije OEBS-a pratiti planiranje i izvršavanje javnih finansija na lokalnom nivou.

Prema njegovim riječima, cilj ove inicijative jeste da predstavnici Glavne kancelarije Misije OEBS-a posmatraju rad lokalnih skupština u 20 opština i gradova u BiH, po 10 u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj, tako što bi pratili način planiranja i izvršavanja budžetskih sredstava.

Informacije koje bi se na taj način prikupile, kako je prezentovano načelniku opštine Sokolac, bile bi procesuirane u glavnoj kancelariji i na kraju godine bi bio sačinjen izvještaj u kojem bi se ukazivalo na pozitivne i negativne trendove u radu lokalnih uprava i na trendove, što bi bilo od velike koristi, kako Misije OEBS-a tako opštinama u BiH, međunarodnim i domaćim akterima.

„Kad je riječ o projektu praćenja rada lokalne uprave s aspekta prevencije korupcije mi smo potpuno otvoreni za saradnju i do sada je naša opština o svim pitanjima bila transparentna i pozivali smo na sjednice Skupštine opštine sve one za koje smo smatrali da treba da prisustvuju“, rekao je Bjelica.

On je istakao da opština Sokolac pet godina radi na otvaranju opštine i da priznaje da ne može biti zadovoljan sa svim u svom radu i u realizaciji i izvršenju budžeta.

„Kad je riječ o prikupljanju i raspoređivanju sredstava, ne možemo sve da obezbijedimo, budžet je takav jer mi nemamo nekih mogućnosti u lokalnoj zajednici koja je sa površinom od 700 kilometara kvadratnih među prvima u BiH, ali s obzirom da je to ruralno područje ne možemo ništa značajnije da uradimo kad je riječ o našem budžetu“, ocijenio je načelnik opštine Sokolac.

Bjelica je naglasio da se zbog te činjenice opština Sokolac pokušava uklopiti bar djelimično i otvoriti prema Evropi, pokušava da pripomogne kad je riječ o evropskim integracijama, da se pripremi za pretpristupne i IPA fondove za poziv investitorima.

On je dodao da je Sokolac uspostavio saradnju sa svim nevladinim organizacijama, finansijskim institucijama koje se bave donatorstvom, Sidom, USAID-om, UNDP-om, „Vorld vižnom“, susjednim opštinama u Kantonu Sarajevo, Federaciji BiH te veze sa opštinama u Crnoj Gori i Srbiji kad je riječ o prekograničnoj saradnji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments