Pri kraju besplatno vakcinisanje protiv gripe

0

Dom zdravlja Istočno Sarajevo dobio je 200 doza besplatnih vakcina protiv gripe za kategorije bolesnika koje podliježu ovom vidu zdravstvene zaštite i koji su najvećim dijelom vakcinisani, rekla je Srni ljekar Nada Popovac.

„Timovi porodične medicine su najvećim dijelom završili ovaj posao. Riječ je o hroničnim bolesnicima, dijabetičarima, srčanim bolesnicima, te licima oboljelim od autoimunih i malignih oboljenja“, rekla je Popovčeva i dodala da pravo na ovu vakcinu imaju i onkološki pacijenti koji su u stabilnoj fazi bolesti, odnosno bez znakova osnovne bolesti.

Ostali građani koji žele da spriječe obolijevanje sami kupuju vakcinu u apotekama po cijeni od 24 KM koju primaju u Domu zdravlja.

Šef Hitne pomoći i pomoćnik za medicinska pitanja u Palama Predrag Blagojević rekao je Srni da su do sada podijelili oko 450 besplatnih i kupljenih vakcina protiv gripe.

„Naših 12 timova podijelilo je oko 150 besplatnih doza četvorovalentnih vakcina, koje pružaju bolju zaštitu od prethodnih trovalentnih. Mi smo veoma zadovoljni ovim vakcinama jer imaju mnogo manje kontroverzi od ostalih, a to znači manje neželjenih efekata, dobro se podnose i daju dosta dobru zaštitu“, naglasio je Blagojević.

Kao preventivnu zaštitu od gripe u hladnim danima, ljekari preporučuju što manje izlazaka vani, slojevito toplo oblačenje, laganu ishranu, čajeve i izbjegavanje velikih skupova. Posebno stariji pacijenti se moraju čuvati od hladnoće i redovno uzimati propisanu terapiju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare