Prezentovane aktivnosti „Erazmus plus“ programa

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu danas su prezentovane dosadašnje aktivnosti „Erazmus plus“ programa koji finansira Evropska komisija, a provodi se u okviru strukturne reforme visokog obrazovanja.
Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Dejan Bokonjić rekao je da je cilj današnjeg sastanka promocija dostignuća u oblasti visokog obrazovanja u okviru nekadašnjeg „Tempus“ programa, koji je uvršten u „Erazmus plus“ program, s posebnim osvrtom na izgradnju kapaciteta za visoko obrazovanje, kao i razmjena iskustava regionalnih koordinatora.

„Riječ je o sastanku koji je organizovala Evropska komisija zajedno sa `Erazmus plus` kancelarijom u BiH, a na kome su predstavljeni strukturalni projekti koje je organizovala Evropska komisija sa univerzitetima u posljednjih šest godina“, rekao je Bokonjić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Učesnici sastanaka predstavili su 14 projekata i svoja iskustva tokom njihovog provođenja, kao i rezultate da bi došli do zajednikog zaključka kako nastaviti sa njihovom implementacijom u smislu reforme i razvoja visokog obrazovanja u BiH.

„`Erazmus plus` je novi projekat Evropske komisije koji je raspisan prije nekoliko godina i koji finansira ova komisije. Projekti se bave strukturnom reformom visokog obrazovanja u BiH“, podsjetio je Bokonjić.

On je napomenuo da je, zahvaljujući ovom projektu, modernizovan veliki broj studijskih projekata, da su programim usklađeni sa sličnim programima u EU, te da je mnogo urađeno na osiguranju kvaliteta na univerzitetima u BiH.

Rukovodilac „Erazmus plus“ kancelarije u BiH Suad Muhibić napomenuo je da je ovo najvažniji program EU u oblasti obrazovanja omladine, da daje mogućnosti studentima, praktikantima, osoblju, te volonterima za boravak u inostranstvu u određenom periodu s ciljem unapređenja vještina.

On je istakao da ovaj program daje mogućnosti kratkoročne razmjene studenata u Evropu. „Naši studenti mogu otići da studiraju u Evropu – u kratkoročnoj razmijeni od tri do 12 mjeseci, ali i studenti iz evropskih zemalja mogu doći da studiraju u BiH“, objasnio je on.

Muhibić je najavio da u narednom periodu očekuje da više od 800 studenata iz BiH ode u neku od evropskih zemalja na studije, te da više od 900 studenata iz Evrope dođe u BiH.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost za razmjenu oko 700 administrativnog i nastavnog osoblja u trajanju od pet dana do dva mjeseca.

„Imamo i zajednički magistarski studij, a studenti mogu dobiti stipendije koje pokrivaju troškove njihovog školovanja“, rekao je Muhibić i dodao da u okviru programa postoje mogućnosti izgradnje kapaciteta visokoškolskih institucija.

On je napomenuo da neki projekti imaju za cilj reforme nastavnih planova i programa, a drugi povezivanje univerziteta sa poslovnom zajednicom.

Predstavnik Izvršne agencije za obrazovanje i kulturu Evropske komisije iz Brisela Franko Burđo rekao je da „Erazmus plus“, koji pokriva period od 2014. do 2020. godine, obezbjeđuje sredstva za različite vrste aktivnosti u oblasti obrazovanja, obuke mladih i sporta.

„U okviru ovih projekata imamo pakete vezane za zemlje koje ne pripadaju EU i u okviru tog paketa izdvojena sredstva od 1,5 milijardi evra, a među zemljama koje pripadaju toj grupi projekata je i BiH“, naveo je Burđo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare