Preuzeli brigu o Ilijinoj djeci

0

lovci-i-porodica-pored-spomen-cesme-u-veletovuVIŠEGRAD – Lovci su poznati po neizmjernoj ljubavi prema prirodi i specifičnim šalama. Uz to, krasi ih i drugarstvo i nesebična solidarnost. Pokazujući te karakteristike, grupa višegradskih lovaca, članova Lovačkog udruženja „Panos“, podigli su spomen-česmu u znak sjećanja na svog kolegu Iliju Stanojčića, koji je prije godinu dana stradao u saobraćajnoj nesreći, vozeći za svoju porodicu drva strmim lokalnim putem od Staniševca do Dobruna.

Na mermernoj ploči iznad uređene česme u Veletovu, kod Višegrada,  napisali su: „Ovdje smo se okupljali i uživali u ljepoti planine, birali lovačke staze i puteve. Sad si ti naš putokaz u Planinu – Tvoji prijatelji lovci“!

Uz spomen-česmu koja će im biti budući putokaz ka brojnim lovištima dobrovoljnim prilozima i uz pomoć Šumskog gazdinstva „Panos“ Višegrad, podigli su i drveni hladnjak koji će služiti njima, ali i putnicima namjernicima za odmor.

Spomen-česmu su otkrili na prvi dan lova zajedno sa članovima Ilijine porodice.

– Ilija je bio istaknuti član našeg udruženja koji se strogo pridržavao svih lovačkih pravila. Bio je poznat po tome što je manje lovio, a više štitio i prihranjivao divljač oko Veletova, odakle potiče njegova porodica – naglašava Pero Gacić, predsjednik Lovačke sekcije „Dobrun“.

Inicijativu za podizanje ovog neobičnog spomen-obilježja u znak sjećanja na kolegu prerano stradalog lovca, inače oca troje maloljetne djece, pokrenuo je ljekar, poznati užički hirurg Aco Moljević, rodom iz ovog višegradskog kraja.

Moljević je angažovao i poznate majstore sa Zlatibora, koji su ozidali spomen-česmu.

– Ovaj čisti i nedirnuti kutak u središtu planine Panos, uvijek smo koristili za odmor, odlazeći u lov. Sad će ovdje moći da odmaraju svi ljubitelji prirode, lovci, planinari, šumari, izletnici, ali i ovdašnji mještani. Biće to prilika da se i oni čitajući tekst s ove ploče prisjete našeg prerano stradalog Ilije Stanojčića, koga su krasile izuzetne ljudske vrline – rekao je okupljenim prijateljima i članovima Ilijine porodice doktor Moljević, otkrivajući ovaj neobični spomenik.

O kakvom je drugarstvu riječ govori i podatak da su članovi Lovačke sekcije „Dobrun“ preuzeli obavezu da sve dok ne stasaju pomažu školovanje Ilijinog desetogodišnjeg sina Mirka i osmogodišnjih kćerki bliznakinja Ane i Anđele.

(Fokus)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare