Premijera filma “Led” na otvaranju Jahorina film festivala

0

U Palama će od 25. do 28. septembra biti održan Međunarodni festival ekološkog i turističkog filma Jahorina film festival. Na festivalu će se pojaviti niz ostvarenja fokusiranih na podizanje ekološke svijesti ljudi i promociju turizma Grada Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

Na otvaranju festivala u srijedu 25. septembra u 20:30 časova u Kulturnom centru Pale biće premijerno prikazana projekcija filma “Led” Jelene Bajić Jočić, a projekciji filma će prisustvovati Radoš Bajić sa glumačkom ekipom. Ulaz je slobodan.

Ove godine se na festival prijavilo 170 filmova, od kojih je odabrano 85 iz 25 zemalja svijeta. Ove će godine prvi put, osim Pala, dio projekcija biti održan i u Sarajevu – u Bosanskom kulturnom centru i Jevrejskoj opštini.

Član međunarodnog žirija Festivala Ratko Orozović najavio je da najveći broj filmova – njih 27, dolazi iz Srbije, po devet iz BiH i Makedonije, osam iz Austrije, dok su tu ostvarenja i iz drugih zemalja kao što su Azerbejdžan, Rusija i Ukrajina.

Filmovi su podijeljeni po kategorijama, te ih je 37 ekoloških, 35 turističkih i 13 je spotova.

Direktor Festivala Mirko Despić naglasio je da je Festival fokusiran na promociju mira i političke stabilnosti u regiji, te da je riječ o prvom međuentitetskom projektu koji su uspjeli organizirati dva grada – Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo, na osnovu Sporazuma o saradnji.

Već drugi put na Festivalu će biti dodijeljene i nagrade za najbolji ekološki projekt u BiH.

Osim svakodnevnih projekcija, kao prateći program Festivala biće organizovani izleti u Višegrad i na Jahorinu, dok će zadnjeg festivalskog dana biti održan i okrugli sto posvećen temi voda, u okviru obilježavanja Međunarodne godine voda.

Festival su podržali Fond za zaštitu okoliša FBiH te Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a.

(www.palelive.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments