Premijera filma „Branio sam Mladu Bosnu“

0

ANDRIĆGRAD – Jedini filmski projekat kojim se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata – „Branio sam Mladu Bosnu“, reditelja i senariste Srđana Koljevića, premijerno je prikazan u bioskopu „Doli Bel“ u Andrićgradu.

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da je ovo prvi put da se film „Branio sam Mladu Bosnu“ prikazuje u Republici Srpskoj, odnosno u istoimenoj Ulici Mlada Bosna, istakavši da je prava rijetkost da ulica i film nose isti naziv.

„Kroz ovo filmsko ostvarenje Srđana Koljevića glumci su ostvarili odlične uloge, a posebno zato što su kroz tumačenje mladobosanaca donijeli iskrenu čistotu zanosa i idealizma, toliko važnog za ovu priču“, rekao je Kusturica.

On je dodao da precizna i detaljna rekonstrukcija suđenja Gavrilu Principu i mladobosancima, optuženima za veleizdaju i atentat, otkriva mnogo toga, a prije svega životnu priču časnog advokata Rudolfa Cistlera.

Koljević je rekao da je film priča o „Mladoj Bosni“ i sarajevskom atentatu iz ugla Rudolfa Cistlera, koji je nesebično odlučio da brani optužene, izvrgavajući sebe opasnosti od linča.

„Takva vrsta hrabrosti je rijetka i danas i zato sam smatrao da je važno ispričati ovu priču“, kaže Koljević.

On je izrazio zadovoljstvo što publika prepoznaje univerzalnost ove priče i što su mladi glumci shvatili suštinu ideje slobode kojom se ovaj film bavi.

„Ovog filma sigurno ne bi bilo da nije bilo pomoći Emira Kusturice, u trenucima kad nam niko nije pomagao Kusturica je bio tu i ovo je srećan rezultat, koji cijeni publika“, rekao je Koljević.

Vaja Dujović kaže da je ovo njena prva uloga u filmu i da je prezadovoljna reakcijom publike.

„Jako sam uzbuđena, a posebno zato što sam ovako divnim povodom došla u Višegrad i Andrićgrad. Ovo je jedinstvena prilika da vrijeme provodimo sa Emirom Kusturicom, koji nas je jako lijepo ugostio kao domaćin“, kaže Dujovićeva.

Miloš Đurović, koji je u filmu tumačio ulogu Gavrila Principa, rekao je da je imao veliku odgovornost tumačeći ovaj istorijski lik.

„Odlučio sam da predstavim Gavrila Principa onako kako ga vidim i da osjetim njegovu težnju za slobodom“, rekao je Đurović.

Film „Branio sam Mladu Bosnu“ prvi put je sinoć prikazan u Republici Srpskoj, a nakon toga biće prikazano pet epizoda istoimene serije.

(www.palelive.com / Srna / foto: video)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare