Premijer Milorad Dodik boravio na Palama i Jahorini

0

U organizaciji Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske (RS), a na inicijativu predsjednika Vlade Milorada Dodika u petak, 25. aprila, na Jahorini je održan sastanak članova Vlade sa gradonačelnicima, načelnicima i predsjednicima skupština gradova, odnosno opština Srpske. Razgovarano je o načinima za poboljšanje položaja jedinica lokalne samouprave u RS. Prvog dana skupa uvodna izlaganja imali su predsjednik RS Rajko Kuzmanović, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, predsjednik Vlade Milorad Dodik, ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac, te gradonačelnik Istočnog Sarajeva i potpredsjednik Saveza opština i gradova RS Vinko Radovanović.


Fotografije možete pogledati u našoj fotogaleriji.


Nakon toga razgovarano je o položaju jedinica lokalne samouprave, njihovom finansiranju i mjerama Vlade RS za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu Srpske.

Danas je bilo govora o ostvarivanju nadležnosti jedinica lokalne samouprave i njihovom učešću u programima koji se finansiraju iz fondova EU, a o demografskoj situaciji i sprovođenju pronatalitetnih mjera i aktivnosti u RS. Učesnicima skupa govorio je predsjednik Savjeta za demografsku politiku RS Milorad Živković i potpredsjednik Savjeta Draško Marinković.

sarajevo-rs.com / palelive.com

 


 

Otvaranje OŠ Srbija 1. septembra

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izrazio je danas na Palama uvjerenje da će Osnovna škola „Srbija“, za čiju su izgradnju sredstva obezbijedile vlade RS i Srbije, biti završena do početka nove školske godine. Dodik je rekao da postoji mogućnost da do prvog radnog dana u novoj školskoj godini ne bude završena sportska dvorana, ali da će biti predati na upotrebu svi ostali školski sadržaji.

On je podsjetio na dogovor da Vlada RS finansira građevinske radove na školi, a Vlada Srbije njeno opremanje. „Mi očekujemo da će se to tako i nastaviti, ali ako ne bude, mi ćemo završiti školu do kraja i otvoriti je 1. septembra“, istakao je Dodik. Konstatujući da predstoji još posla koji treba obaviti u saradnji sa lokalnom zajednicom, poput prilaznih puteva školi i uređenja njene okoline, Dodik je ocijenio da će po završetku OŠ „Srbija“ biti jedna od najljepših i najboljih škola sagrađenih u RS.

Premijer RS podsjetio je da se iz Razvojnog programa Vlade RS u opštinama Istočnog Sarajeva finansiraju radovi u vrijednosti oko 60 miliona KM. „Iz ovog programa finansira se OŠ `Srbija` sa 3,5 miliona KM, tunel Stambulčić, put od Lukavice, sportska dvorana u Vojkovićima, škola u Lukavici“, naveo je Dodik i dodao da se ovi radovi izvode u saradnji sa lokalnom zajednicom. On je podsjetio da Vlada RS osim razvojnog programa radi i na zbrinjavanju porodica poginulih i invalida rata.

„Za smještaj 5600 porodica Vlada je obezbijedila 50 miliona KM, a lokalne zajednice treba da obezbijede 25 miliona KM“, rekao je Dodik, ističući da Pale prednjače u tome i da bi u narednoj godini taj posao u ovoj opštini trebao da bude završen. Nakon škole u izgradnji, Dodik je sa ministrima i predstavnicima lokalne vlasti posjetio gradilište tunela Stambulčić, koji će predstavljati najkraću vezu između Istočnog Sarajeva i drinske regije, a u čiju će izgradnju Vlada RS investirati 10 miliona KM.

sarajevo-rs.com

 


 

Lakše dobijanje kredita

Vlada Republike Srpske (RS) voljela bi da više preduzeća sa područja Istočnog Sarajeva aplicira za razvojne programe i kredite, izjavio je danas na Palama predsjednik Vlade RS Milorad Dodik dodavši da bi put do kredita bio lakši ukoliko bi opštine dale garanciju za njegovo vraćanje.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro da se na opštinskom nivou formira garantni fond iz kog bi se davale garancije preduzećima za vraćanje kredita Investiciono-razvojne banke RS. „Razumijemo da ljudi rade u teškim uslovima, ali nemoguće je da bilo ko dobije kredit iz razvojnog programa, a da ga ne uloži namjenski i ne vrati“, rekao je Dodik novinarima navodeći da bi garancije opštine bile dovoljne za dobijanje kredita. On je negirao da se Vlada nejednako odnosi prema istočnom i zapadnom dijelu Srpske. „Iz ekonomsko-socijalne komponente programa, iz onih sredstava koja se bespovratno ulažu, u istočni dio RS uloženo je 55 odsto ukupnih sredstava i to je vidljivo“, istakao je Dodik. Predsjednik Vlade RS danas je sa ministrima na Palama obišao gradilište buduće osnovne škole „Srbija“ i tunela Stambulčić, koji se finansiraju i vladinim sredstvima za razvoj RS.

sarajevo-rs.com

 


 

Podrška lokalnim zajednicama

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik istakao je da su mnoge lokalne samouprave u RS suočene sa velikim dubiozama iz prošlosti, obavezama i zaduženjima, kao i da su budžeti za ovu godinu nerealno planirani, što sve dovodi u pitanje ispunjavanje važnih uslova fukcionisanja lokalne uprave. ‘

‘Osjećajući taj problem, Vlada je kreirala ovaj sastanak na kome ćemo da vidimo na koji način ćemo prevazilaziti ovu situaciju“, rekao je Dodik novinarima pred početak dvodnevnog sastanka članova Vlade sa gradonačelnicima, načelnicima i predsjednicima skupština gradova i opština Srpske, koji se održava na Jahorini. On je istakao da neke opštine u ovoj godini imaju akumulirani deficit veći od budžeta, tako da to sve skupa dovodi do pogoršanja uslova. Premijer Srpske smatra da je veoma važno da lokalne zajednice i uprava funkcionišu i da se očuva njihova stabilnost, što će podrazumijevati i kreiranje određenih uslova i pomoći koje Vlada može da uradi, ali sigurno i rebalanse budžeta koji nisu realno planirani. “Danas želimo da vidimo šta je svaka lokalna zajednica učinila da poboljša stanje u oblasti finansija i da vidimo šta oni mogu nositi od svojih dugova i gdje i na koji način Vlada može u tome pomoći, uključujući i izmjene zakonskih propisa“, rekao je Dodik. Predsjednik RS Rajko Kuzmanović istakao je pred početak skupa da je dužnost svih nadležnih u RS u kontekstu ublažavanja globalne ekonomske krize u BiH da se u političkoj sferi drže donesene platforme i rezolucije, a u ekonomsko-socijalnoj sferi donesenih Vladinih mjera i strategije. “Dužnost je da se mi svi skupa držimo ta dva dokumenta, radimo svakodnevno i sigurno je da ćemo prevladati krizu vrlo uspješno“, naglasio je Kuzmanović. Vinko Radovanović, gradonačelnik Istočnog Sarajeva i potpredsjednik Saveza opština i gradova RS, koji je saorganizator skupa, istakao je da se od skupa očekuje da predstavnici lokalnih zajednica u direktnom kontaktu sa predstavnicima Vlade pokušaju da dođu do određenih rješenja nagomilanih problema u RS. “Prva tema skupa je ekonomsko stanje u RS i stanje punjenja budžeta, što je veoma interesantna tema za lokalnu zajednicu s obzirom da na početku godine nema nijedne lokalne zajednice u Srpskoj koja ima punjenje budžeta 100 odsto“, rekao je Radovanović.

sarajevo-rs.com


Za opštine Istočnog Sarajeva 60.000.000 KM

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak da se u Palama i ostalim opštinama grada Istočno Sarajevo trenutno investira oko 60.000.000 maraka iz Razvojnog programa Republike Srpske.

– Realizujemo više veoma značajnih projekata. Tu je i program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih i ratnih invalida. Želimo da pomognemo dalji razvoj ovog područja i zajednički ćemo sa opštinama aktivno raditi na tom planu – poručio je Dodik prilikom posjete opštinama Istočnog Sarajeva.

On je u petak na Jahorini, pred početak dvodnevnog skupa članova Vlade RS i čelnika svih opština u Srpskoj, izjavio da su mnoge opštine u RS suočene sa velikim dubiozama iz prošlosti, obavezama i zaduženjima.

– Sa druge strane, nerealno su planirale budžete za ovu godinu – rekao je Dodik i istakao da je veoma važno da sve lokalne zajednice normalno funkcionišu i da budu stabilne.

Dodik je kazao da to podrazumijeva kreiranje određenih uslova i pomoći koje može uraditi Vlada, ali i rebalanse budžeta.

– Ima opština koje nisu izvršile plan iz prošle godine, a koristile su ga kao osnovu za povećanje u ovoj godini, što je apsurdno. Bez racionalnog planiranja apsolutno je nemoguće suočiti se sa problemima poput deficita – istakao je Dodik, navodeći da neke opštine imaju veći kumulirani deficit nego budžet.

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović poručio je da se kriza, ali i napredak opština prelamaju preko građana.

– Dužni smo da učinimo sve da bi globalna ekonomska kriza bila ublažena i što prije prebrođena – kazao je Kuzmanović.

Dodik je u petak, u pratnji ministara i čelnika grada Istočno Sarajevo i opštine Pale, obišao gradilište škole „Srbija“ i tunela „Stambolčić“.

Načelnik Pala Slobodan Savić istakao je da ovoj opštini nova škola mnogo znači.

– Probijanjem tunela „Stambolčić“, što je projekat vrijedan više od deset miliona maraka, Pale više neće predstavljati svojevrsno „slijepo crijevo“. Približavamo se i rijeci Drini, a rješava se i problem uskog saobraćajnog grla. Omogućiće se i stvaranje industrijske zone u Podgrabu – kaže Savić.

Dodik je naglasio da će škola „Srbija“ biti izgrađena do početka naredne školske godine.

– Prvobitnim dogovorom predviđeno je da Vlada RS uradi građevinski dio, a opremanje škole Vlada Srbije. Ako ne bude tako, Vlada RS će završiti sve poslove – najavio je Dodik, naglasivši da će to biti jedna od najboljih škola izgrađenih u Srpskoj u posljednje vrijeme.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović kazao je da će se izgradnjom „Srbije“ rasteretiti postojeća škola u Palama, koja je najveća u Srpskoj i u kojoj djeca trenutno pohađaju nastavu u tri smjene, što je nedopustivo. Dodao je da je Vlada RS za ovaj projekt do sada odobrila 3,6 miliona maraka.

Istočna Hercegovina

Izvršni savjet Saveza opština Istočne Hercegovine usvojio je deklaraciju koju će uputiti rukovodstvu RS, a u kojoj traži da se područje istočne Hercegovine proglasi izrazito nerazvijenom regijom i da se donese kratkoročni program mjera za podsticanje ekonomskog razvoja. U deklaraciji se navodi da je za podsticanje razvoja neophodan poseban program mjera Vlade RS.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare