Prekogranična saradnja u funkciji bolje promocije turizma

0
Prekogranična saradnja u funkciji bolje promocije turizma

ZVORNIK – Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio je večeras u Zvorniku da prekogranična saradnja Republike Srpske sa Srbijom i Vojvodinom, kao njenom pokrajinom, treba da bude i u funkciji bolje promocije turizma u Srpskoj koji je u uzlaznoj liniji.

Gluhaković je, nakon prezentacije i promocije gastro-turizma putem emisije „Kuhinjica“, kojoj su prisustvovali potpredsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Ivan Đoković i privrednici iz oblasti gastronomije i turizma Republike Srpske, naglasio da je promocija gastro ponude jedan od važnih segmenata u razvoju turizma.

„Siguran sam da će na ovoj prezentaciji u hotelu `Vidikovac` dobiti više na snazi gastro ponuda Republike Srpske i sve ono što ona nosi sa sobom kao oblik razvoja turizma, pogotovo ove regije koja zaslužuje da u narednom periodu dobije na značaju“, rekao je Gluhaković.

On je istakao da će vrijedni ljudi u turizmu prepoznati šta Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, zajedno sa „Kuhinjicom“, radi na snažnoj promociji gastro turizma Republike Srpske.

Gluhaković je naglasio da je velika mogućnost gastro ponude od Kostajnice do Trebinja jer Republika Srpska ima značajne resurse i bogatstvo kojim može da se ponosi.

„Skoro svaka lokalna zajednica Republike Srpske u toku godine napravi po neki gastro susret, i to je bogatstvo“, rekao je Gluhaković.

Ističući da je ponosan na broj dolazaka turista u Republiku Srpsku u prva tri mjeseca ove godine, Gluhaković je ocijenio da je, prema podacima kojima raspolaže, za više od 17 odsto povećan broj dolazaka turista u Srpsku u odnosu na isti period prošle godine.

„Tome svakako doprinose nezaobilazna Jahorina, te banje kao što su Slatina, Vrućica, Kulaši, Vilina vlas i druge destinacije. Ponosni smo na naše bogatstvo“, rekao je Gluhaković.

Đoković je istakao da dobri prijateljski i politički odnosi sa obje strane rijeke Drine doprinose razvoju gastronomije, turizma, vinarstva i drugih segmenata u ovoj oblasti.

„Smatram da je dobra inicijativa ministra Gluhakovića da se taj razvoj realizuje i određenim normativnim aktima i sporazumima, da se između Republike Srpske i Vojvodine u turizmu uspostave konkretni odnosi, da se poveća obim trgovinske razmjene i protoka ljudi“, rekao je Đoković.

Đoković, koji je i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, izrazio je očekivanje da će se narednih mjeseci pristupiti realizaciji zaključivanja takvih sporazuma na dobrobit turističke privrede u Republici Srpskoj i u Vojvodini.

Prema njegovim riječima, kompatibilnost turističke privrede Republike Srpske, Srbije i Vojvodine, povezana sa gastronomijom i gastronomskom kulturom, te dobri domaćinski odnosi koji su najbitniji da se dočekaju gosti, treba da se prelivaju bez obzira na administrativne barijere.

„Mi činimo jedno zajedničko turističko tržište koje u narednom periodu treba još bolje da ispromovišemo i da ga zajedno sistemski uredimo aktima i sporazumima“, rekao je Đoković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments