Predstavnici Republike Srpske prenijeli stav ambasadorima EU

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predstavnici vlasti Republike Srpske i političkih partija koji čine većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske prenijeli su danas na sastanku sa ambasadorima EU da će Srpska bez oklijevanja nastaviti sa svojim aktivnostima u vezi sa ustavnim ponašanjem, izjavio je u Istočnom Sarajevu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

„Bio je sastanak na kojem su bili predstavnici koalicije na vlasti, a tema je bila aktuelna situacija u BiH. Pozvali smo ambasadore zemalja EU i koliko sam ja izbrojao bilo ih je 14-15. Imali smo priliku da značajnim zemljama EU saopštimo svoje stavove“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je ukazao da je u međuvremenu obaviješten o načinu da su pojedini izbjegli ovaj sastanak tvrdeđi da navodno lokacija nije adekvatna, što, kako je rekao, više govori o njima.

„Ako su smatrali da treba na Baščaršiju da dođe rukovodstvo Republike Srpske i drži sastanke s njima, imaćemo u vidu to kako i što nisu bili tu“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je saglasan sa nepriznatim Savjetom za provođenje mira /PIK/ da je cilj očuvati ustavni poredak.

„Saglasni smo sa nepriznatim PIK-om koji je rekao da je njima cilju da očuvaju ustavni poredak. I nama je cilj da očuvamo ustavni poredak. Konačno, evo jednog mjesta gdje se mi sa njima slažemo. Nismo protiv teritorijalnog integriteta BiH i sa time se slažemo“, kaže Dodik.

Konstruktivan dijalog sa ambasadorima evropskih zemalja

BANJALUKA – Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da je sastanak rukovodstva Republike Srpske sa ambasadorima evropskih zemalja protekao u veoma konstruktivnom dijalogu.

Stevandić je istakao da je zadovoljan sastankom, jer je obraćanja zvaničnika iz Srpske većina prisutnih shvatila kao neotuđivo pravo na odbranu i zaštitu ustavnih kapaciteta Republike Srpske za šta postoji ogromna podrška naroda, saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

On kaže da na sastanku nije pokazan strah u zastupanju prava Republike Srpske.

„Nismo govorili o otcjepljenju koje se podlo plasira iz Federacije BiH /FBiH/, već samostalnosti u okviru dejtonske BiH, oštro odbijajući i osuđujući ratnu retoriku i zamjenu teza koja se plasira iz FBiH, a koja je podržana od nekoliko moćnih zemalja“, dodao je Stevandić.

U saopštenju je naglašeno da Republika Srpska funkcioniše u punom kapacitetu, za razliku od FBiH i BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare