Predstavnici fonda „Aleksandar Solženjicin“ poklonili knjige

0

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo /UIS/ danas je održano niz manifestacija povodom dolaska predstavnika Fonda Dom ruskog zarubežja „Aleksandar Solženjicin“, kojima je prisustvovao i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

U svojstvu koordinatora balkanskog programa fakulet je posjetila Tatjana Irinarhova i doktor filoloških nauka Tatjana Savčenko, te ovom fakultetu donirale zbirku knjiga koja, između ostalog, uključuje literaturu posvećenu životu i stvaralaštvu nobelovca i jednog od najuticajnijih pisaca 20. vijeka Aleksandra Solženjicina.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/filozofski-fakultet-prijem-ambasador-fond-aleksandar-solzenjicin/] width=[54] height=[54] title=[Predstavnici fonda „Aleksandar Solženjicin“ poklonili knjige] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}
U okviru manifestacije prikazan je i film o nastanku i djelatnosti Fonda pod nazivom „Ambasada na Taganskom brdu“ režisera Sergeja Zajceva, a profesor sa Odsjeka za svjetsku književnost Instituta ruskog jezika „Puškin“ Tatjana Savčenko održala je predavanje o trendovima u savremenoj ruskoj književnosti.

Dekan Filozofskog fakuleta Milanka Babić istakla je da je posjeta prijatelja iz Rusije ovoj visokoškolskoj ustanovi ne samo čast i zadovoljstvo, već se na ovaj način nastavlja dosadašnja tradicionalna saradnja fakulteta sa ruskom ambasadom.

Ona je napomenula da je biblioteka Filozofskog fakulteta danas postala bogatija za 300 knjiga iz oblasti ruske književnosti, kulture i istorije što je značajna zbirka i za biblioteku, ali i za Odsjek za ruski jezik i književnost.

„Veze koje se uspostavljaju između Rusije i Republike Srpske ovakvim susretima i darovim još više jačaju, a one su uvijek u podlozi svih dešavanja i aktivnosti, jer smo mi na tu kulturu duboko oslonjeni i ukorijenjeni zato što pripadamo slovenskom svijetu, a duhovni stožer nam je Rusija“, istakla je Babićeva.

Ona je dodala da je današnja posjeta za ovaj fakultet praznik ne samo knjige, već i duhovnih veza.

Ambasador Ivancov je napomenuo da je ovo njegova prva posjeta fakultetu i da mu je drago što se ona uklapa sa doniranjem knjiga koji je organizovao Dom ruskog zarubežja.

„Oni su donijeli zbirku nevjerovatnih knjiga koje su posvećene ruskoj kulturi, ruskoj duhovnoj misli i istoriji. Ovo je doprinos ne samo učvršćavanju obrazovnih i naučnih veza, već i doprinos u razvijanju veza Rusije i Republike Srpske“, rekao je Ivancov.

On je istakao da podržava takve manifestacije i izrazio nadu da će u narednom periodu biti održane u svim gradovima BiH.

Koordinator balkanskih programa Dom ruskog zarubežja „Aleksandar Solženjicin“ Tatjana Irinarhova istakla je da u okviru programa književne pomoći ovaj dom od 1996. godine svake godine donira oko 30.000 knjiga.

„Većinom je to humanitarna pomoć bibliotekama fakulteta s ciljem boljeg poznavanje ruskog jezika i kulture. Knjige su posvećene ruskoj kulturi, misli, istoriji, a trećina knjiga poklon je izdavačke kuće `Ruski put`“, navela je ona.

Irinarhova je naglasila da današnja posjeta i pokloni imaju i simboliku, jer se uklapaju u obilježavanje 100 godina od Prvog svjetskog rata.

Rektor UIS Radoslav Grujić zahvalio je za poklon, ocijenivši da on nema samo materijalnu vrijednost, već i duhovnu i da će doprinijeti zbližavanju dva naroda.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare