Predstavnici agencije japanske Vlade posjetili Rogaticu

0

ROGATICA – Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac sa saradnicima u petak je, u radnoj posjeti, primio tim predstavnika Agencije japanske Vlade za međunarodnu saradnju – JICE.

Petočlanu delegaciju gostiju predvodio je viši savjetnik Hashimoto Keiichi. Razgovaralo se o potrebama stanovnika Rogatica i spremnosti JICE da učestvuje u rješavanju dijela tih potreba.

„Progam rada načelnika usvojila je Skupština opštine Rogatica i on predstavlja smjernice u okviru kojih se odvija moja aktivnost. Dobrim dijelom program je fokusiran na razvoj poljoprivrede. Mišljenja sam da Rogatica ima odlične prirodne pretpostavke za tu granu privređivanja: imamo polje kroz koje protiče rijeka i daje mogućnost navodnjavanja, brežuljkaste predjele kao predodređene za zasade voća, borički plato bogom dan za proizvodnju krompira i stočarstvo, i tu vidimo veliku šansu za samozapošljavanje stanovništva.

Nismo mi odsutali ni od razvoja privrede, naprotiv, ali u ovom trenutku najbrže se ljudi mogu zaposliti kroz poljoprivrednu proizvodnju. Sljedeći korak bi trebali biti prerađivački kapaciteti koji bi finalizovali te poljoprivrdne proizvode“ rekao je Puhalac.

Na sastanku koji je potrajao nekoliko časova gosti su se detaljno raspitivali za način organizovanja lokalne zajednice, moduse na koje Administrativna služba opštine pruža podršku poljoprivrdnicima, najzastupljenije oblasti poljoprivredne proizvodnje, stanje povratničke populacije, asocijacije poljoprivrednih proizvođača, mogućnosti i perspektive izlaska na tržište i još niz konkretnih stvari, na šta su dobili koncizne i kompetentne odgovore.

Inače Japanska agencija za međunarodnu suradnju (JICA) najveća je bilateralna agencija na svijetu, koja putem programa ODA pruža pomoć zemljama zapadnog Balkana u tri oblasti: jačanje mira, razvoj privatnog sektora i rješavanje problema zaštite životne sredine. Na našom prostorima prisutna je od 2006. godine i trenutno su njene aktivnosti fokusirane na ekonomski razvoj lokalnih zajednica sa akcentom na razvoj poljoprivrede.

Projekte podsticanja poljoprivredne proizvodnje kroz konkretnu pomoć stanovništvu da može da živi baveći se ovom djelatnošću trenutno realizuje u Bihaću, Srebrenici, Bratuncu i sada kreće sa podrškom rogatičkoj poljoprivredi. Radi se u dugoročnim projektima koji traju sukcesivno, po fazama, oko četiri godine i u okviru kojih japanski stručnjaci potpomažu ali i nadziru kompletne projekte, od početka do kraja.

S obzirom na opštepoznatu japansku preciznost i ozbiljnost vladine agencije JICA samo njihovo pojavljivanje u Rogatici ulijeva nadu da bi, nakon snimanja stanja, moglo da uslijedi fokusiranje na pojedinačne oblasti poljoprivrednog razvoja, a zatim da krenu konkretni pojedinačni projekti.

(www.palelive.com / www.opstinarogatica.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare