Predstavljeno reprint izdanje „Zakonopravila Svetog Save“

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas, u okviru manifestacije „Višegradska staza“, predstavljeno reprint izdanje „Zakonopravila Svetog Save“.

Ovo djelo je izdala izdavačka kuća „Dabar“, koja djeluje pri manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci.

Glavni i odgovorni urednik časopisa „Soko“ Slavko Heleta rekao je da je izdavačka kuća „Dabar“, osim redovnih pripremanja časopisa „Soko“ i „Dabar“, ove godine štampala i knjigu Aleksandra Savića „Višegrad od davnina do 1918“, te knjige duhovne literature za Bogosloviju u Foči i niz drugih publikacija.

„Obilježavajući 100. godina od sarajevskog atentata, časopis `Dabar` je objavio i priču o Višnji Mosić iz sela Dubova kod Višegrada, koja je 1913. i 1914. godine prevodila mladobosance iz Bosne u Srbiju ili nosila preko granice njihovu poštu, pa je i sama primljena u `Mladu Bosnu`, rekao je Heleta.

On je naveo da je ova srpska heroina bila do sada neopravdano zaboravljena, pa je „Dabar“ u autorskom tekstu Aleksandra Savića vraća u sjećanje.

Helta je povodom početka Prvog svjetskog rata najavio i specijalno izdanje „Sokola“.

Savić je rekao da je knjiga „Višegrad od davnina do 1918.“ svjedočanstvo o značajnijim događajima u istoriji ovog grada ispisanim hronološkim redom, uz više podataka koji do sada nisu objavljeni i publikovani.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare