Predstavljeno reprint izdanje “Zakonopravila Svetog Save”

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas, u okviru manifestacije “Višegradska staza”, predstavljeno reprint izdanje “Zakonopravila Svetog Save”.

Ovo djelo je izdala izdavačka kuća “Dabar”, koja djeluje pri manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci.

Glavni i odgovorni urednik časopisa “Soko” Slavko Heleta rekao je da je izdavačka kuća “Dabar”, osim redovnih pripremanja časopisa “Soko” i “Dabar”, ove godine štampala i knjigu Aleksandra Savića “Višegrad od davnina do 1918”, te knjige duhovne literature za Bogosloviju u Foči i niz drugih publikacija.

“Obilježavajući 100. godina od sarajevskog atentata, časopis `Dabar` je objavio i priču o Višnji Mosić iz sela Dubova kod Višegrada, koja je 1913. i 1914. godine prevodila mladobosance iz Bosne u Srbiju ili nosila preko granice njihovu poštu, pa je i sama primljena u `Mladu Bosnu`, rekao je Heleta.

On je naveo da je ova srpska heroina bila do sada neopravdano zaboravljena, pa je “Dabar” u autorskom tekstu Aleksandra Savića vraća u sjećanje.

Helta je povodom početka Prvog svjetskog rata najavio i specijalno izdanje “Sokola”.

Savić je rekao da je knjiga “Višegrad od davnina do 1918.” svjedočanstvo o značajnijim događajima u istoriji ovog grada ispisanim hronološkim redom, uz više podataka koji do sada nisu objavljeni i publikovani.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments