Predstavljeno 10 vodećih ruskih univerziteta

0

Ruski Institut za pitanja edukativne politike „Eureka“ predstavio je danas i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 10 vodećih ruskih univerziteta, kako bi studenti iz BiH koji žele da studiraju u Rusiji bili informisani o mogućnostima i načinima za studiranje na tim visokoškolskim ustanovama.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić rekao je novinarima da je ovo veoma važan dan za Univerzitet u Istočnom Sarajevu jer će imati priliku da uspostavi saradnju sa prestižnim ruskim univerzitetima.

Bokonjić je naglasio da će predstavnici Univerziteta ovih dana obaviti niz sastanaka sa ruskim kolegama, na kojima će biti dogovarani planovi i oblici buduće saradnje.

Prema njegovim riječima, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ranije je sarađivao sa ruskim univerzitetima tako što je određeni broj kandidata išao u Rusiju preko ruske Ambasade, a najveći broj njih je imao direktene kontakte sa ruskim univerzitetima.

„Mi već imamo saradnju sa univerzitima u Voronježu, Permu, Belgorodu, ali i sa Moskovskim državnim institutom `Lomonosov` i Muzičkom akademijom Gnjesin, tako da će još ovih 10 univerziteta koji su danas tu, značajno pojačati mogućnost naše saradnje“, istakao je Bokonjić.

On je naveo da su do sada u Rusiji organizovane dvije veoma uspješne ljetne škole za studente poljoprivrednog, ekonomskog fakulteta i Muzičke akademije.

„Osim toga, imamo studente koji provode čitav semestar na edukaciji na tim fakultetima. Veoma su dobro prihvaćeni, kulturološka razlika ne postoji, a jezik se brzo savlada. Naši studenti rado idu tamo i mi ćemo nastaviti da forsiramo tu saradnju“, rekao je Bokonjić.

Zamjenik direktora Instituta za pitanje edukativnog sistema Rusije „Eureka“ Olga Ustjugova rekla je da je cilj programa „Visokoškolsko obrazovanje u Rusiji za strane studente“ informisanje evropskih državljana o prednostima ruskog obrazovnog sistema, te mogućnosti dobijanja stipendija.

Ustjugova je pojasnila da je Rusija uvela bolonjski sistem školovanja, te da pruža mogućnost studiranja na svim nivoima studija. Ona je istakla da deset univerziteta, koji su predstavljeni danas u Istočnom Sarajevu, pružaju različite programe na različitim nivoima.

Predstavnik Ambasade Rusije u BiH Lila Sabirova navela je da je konkurs za studije u Rusiji otvoren od novembra do kraja februara, te da je za studente iz BiH rezervisano oko 60 stipendija, izrazivši nadu da će taj broj naredne školske godine biti povećan.

„Strani studenti na raspolaganju imaju i pripremnu godinu u okviru koje izučavaju ruski jezik, nakon čega počinju osnovni studij. Svi strani studenti dobijaju stipendiju, a imaju besplatne studije, i mogu po povoljnim uslovima da žive u studentskim domovima. Parktično imaju sve uslove kao i domaći studenti“, pojasnila je Sabirova.

Ovaj događaj, koji je juče upriličen i na Univerzitetu u Sarajevu, ima za cilj i povezivanje nastavnog osoblja istih ili srodnih oblasti u cilju proširenja i razmjene znanja i iskustva.

Gosti iz Rusije predstavili su Moskovski državni tehnički univerzitet Bauman,
Nacionalni istraživački univerzitet – Viša škola ekonomije, Sanktpeterburški državni univerzitet, Moskovski državni – psihološko pedagoški univerzitet.

Prezentaciju su imali i Moskovski politehnički univerzitet, Nacionalni istraživački tehnološki univerzitet MISIS, Državni pedagoški univerzitet „Lav Tolstoj“, Moskovski državni univerzitet prehrambene industrije, Finansijski univerzitet Vlade Ruske Federacije i Ruska muzička akademija „Gnjesini“.

Danas je potpisan i sporazum o saradnji sa Ruskom muzičkom akademijom „Gnjesini“, a planirana je i izložba ruskog visokog obrazovanja uz učešće vodećih naučnika iz Rusije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare