Predstavljeni rezultati realizacije prekograničnog projekta „Pruži mi šansu“

0

Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ danas je organizovao pres konferenciju povodom predstavljanja rezultata realizacije prekograničnog projekta „Pruži mi šansu“.

Projekat je realizovan u saradnji sa NVO „Specijalna Olimpijada“ iz Crne Gore, a projekat je finansirala EU u okviru IPA programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora.

Projekat je imao za cilj da obezbijedi prostor i mogućnost za društveni angažman koji treba da razvije svijest o različitosti, da utiče na rušenje barijera kada su u pitanju osobe sa intelektualnim smetnjama i teškoćama u lokalnim zajednicama, u BiH i Crnoj Gori. Projektom je omogućeno povećanje nivoa znanja učesnika kroz realizaciju praktičnih sportskih vještina i stvaranje okruženja u kome mladi mogu da uče jedni o drugima i prevaziđu sve barijere.

„Nadamo se da će ovakav projekat pomoći i ubrzati aktivnosti na uključivanju djece i omladine sa posebnim potrebama u sportske klubove i takmičenja, kao i izvođenje nastave za osobe sa umanjenim fizičkim sposobnostima u škole“, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik udruženja Milenko Vujinović.

Kada Delić direktor Specijalne olimpijade BiH je istakla da je projekat imao veliki odziv kod sportista i da je to posebno raduje. Ona je izrazila zahvalnost svima koji su učestvovali na ovom projektu, ističući da je napravljeno mnogo na edukaciji, što će ubuduće biti prednost kada je nastup sportista na Specijalnoj olimpijadi u pitanju, ali i organizaciju sličnih projekata koji imaju značaja za sve učesnike.

„Mi želimo unaprijediti rad svih naših udruženja kako bi što veći broj sportista u budućnosti učestvovao u različitim sportskim disciplinama“, izjavila je Delićeva.

Sportisti sa posebnim potrebama iz gradova Gacko, Prozor-Rama, Sokolac, Sarajevo, Pale, Bijelo Polje, Herceg Novi, Plav, Nikšić i Pljevlja su trenirali i obučavali se u četiri sportska kampa, stonoteniski i fudbalski u Crnoj Gori, boćarski i skijaški u BiH ukupno 14 mjeseci. U organizaciji sportskih kampova učesvovalo je preko 240 djecu i odraslih sa intelektualnim smetnjama i teškoćama i osoba koje svakodnevno rade sa njima kao i 52 volontera iz BiH i Crne Gore. U realizaciju kampova bila su uključena i djece osnovnih i srednjih škola.

Kroz organizaciju sportskih kampova i takmičenja povećani su kapaciteti organizacija učesnica u projektu i stečena neophodna iskustva. Ova iskustva su veoma važna za volontere koji su bili uključeni u projekat, a koji direktno imaju dodira sa osobama sa intelektulanim teškoćama i smetnjama, jer će biti jedni od glavnih promotera sportske inkluzije, obzirom da je volontiranje u sportu jedan od glavnih oblika volontiranja i ima visoke društvene i ekonomske vrijednosti.

U Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori je organizovano 10 dvodnevnih seminara uz učešće više od 500 osoba koje rade sa djecom ili za djecu i osobe sa intelektualnim smetnjama i teškoćama, njihovihi roditelji i volonteri iz gradova u kojima je sjedište organizacija učesnica projekta .

Ukupna vrijednost projekta je 190 713,98 evra (iznos EU granta namijenjen Bosni i Hercegovini je 78 732,90 evra) iz Instrumenta za predpristupnu pomoć prekograničnog programa BiH-CG (IPA CBC BiH-MNE), od čega Evropska unija finansira 85%. Preostalih 15% obezbijeđeni su od strane potpisnika ugovora, Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare