Predstavljeni radovi sa kolonije „Beli vuk“ i promovisana knjiga „Srpska priča“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Radovi Četvrtog saziva likovne kolonije „Beli vuk“, sastavnog dijela manifestacije „Principovi dani“, predstavljeni su večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, a učesnicima su uručene prigodne zahvalnice.

Jedan od organizatora kolonije Miloš Popović rekao je novinarima da su učesnici iz BiH i Srbije i da je nastalo 18 djela koja su rađena tehnikama ulje i akril na platnu, te tri crteža.

„Cilj kolonije je promocija Tvrdimića kao turističkog potencijala naše opštine, ali i druženje i upoznavanje. Imamo primjer da je prije tri godine naša učesnica Jelena Božović iz Beograda svojim skulpturama opravdala povjerenje nas kao domaćina i došlo je do realizacije `Parka velikana` u Istočnom Novom Sarajevu za koji je izvajala biste“, istakao je Popović.

Među učesnicima ovogodišnje likovne kolonije su Marija Matović iz Kragujevca, Dušan Nedov iz Žablja kod Novog Sada, Slavko Tuševljak i Nenad Despić iz Višegrada, Dragan Batinić iz Bileće, Tanja Dursun i Srđan Salat iz Istočnog Sarajeva, kao i Popović koji je izložio prethodno urađene slike.

Popović je istakao da djela nastala na likovnoj koloniji „Beli vuk“ ostaju u vlasništvu Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

„To stalno napominjem i radujem se da imamo bogat opus i da ga ovogodišnjim djelima još više dopunjujemo. Planiramo da, nakon pete kolonije, imamo opus od 20 djela koja će promovisati koloniju, ali i Kulturni centar, naš grad, kako kroz Republiku Srpsku, tako i BiH i Srbiju“, naveo je Popović.

U okviru manifestacije „Principovi dani“ promovisana je knjiga „Srpska priča“ autora majora Aleksandra Miloševića.

Naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda Nemanja Dević izjavio je novinarima da je major jugoslovenske vojske u otadžbini Aleksandar Milošević, čovjek koji je živio od 1910. do 2009. godine, značajan svjedok epohe 20. vijeka.

„Milošević je kao istorijska ličnost kroz istoriografsku literaturu mogao da prikaže kakav je to bio naš trnoviti 20. vek. Danas smo okupljeni kao istoričari iz Beograda, ali zajedno sa našom braćom iz Republike Srpske, iz Istočnog Sarajeva, osećajući da nas veže kulturno, duhovno i istorijsko jedinstvo. U svrhu toga održan je niz sličnih istorijskih tribina među kojima je i ova promocija knjige“, istakao je Dević.

On je dodao da će se kroz predstavljanje knjige otvoriti goruća pitanja u vezi sa istorijom srpskog naroda u 20. vijeku.

Urednik u „Službenom glasniku Srbije“ Borisav Čeliković istakao je da je 2013. godine pokrenuta Biblioteka „Sabornik“ u okviru ovog javnog preduzeća koja objavljuje istoriografske nove radove.

„Do sada smo objavili više od 60 knjiga, a najveći broj se odnosi na period Drugog svetskog rata, jer je to naša najveća nepoznanica, a istovremeno mi to živimo. Mi posledice Drugog svetskog rata danas živimo, a ne razumemo ih. Pravimo neke podele koje su racionalne i neracionalne, a da bi došli do pomirenja, važno je da saznamo istinu“, rekao je Čeliković.

On smatra da to ne podrazumijeva da se istina sazna i da se pravi kompromis, već da se sazna istina radi nje i da se na tome pravi pomirenje.

„Kada kažem pomirenje, mislim u širem smislu. Mi smo danas podeljeni po ne znam koliko različitih strana – nacionalnoj, ideološkoj, regionalnoj, a to je sve nepotrebno. Mi smo svi Srbi, to treba da budemo i to je cilj knjiga koje objavljujemo“, istakao je Čeliković.

Nakon promocije predviđen je koncert muzičkog sastava „Baština“ iz Leskovca.

U okviru „Principovih dana, sutra u 10.00 časova biće položeno cvijeće na grob Gavrila Principa na groblju Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo u Sarajevu, dok je za 12.00 časova predviđeno polaganje cvijeća kod spomenika Principu u istoimenom parku u Istočnom Novom Sarajevu.

Istog dana sa početkom u 19.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo biće održana Vidovdanska akademija.

Završnog dana manifestacije u četvrtak, 30. juna, biće održana tradicionalna 14. „Konferencija beba“ sa početkom u 18.30 časova na Trgu Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare