Predstavljeni projekti mjerenja kvaliteta vazduha i „M-bot“ automobila

0

Na Elektrotehničkom fakultetu /ETF/ Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas su predstavljeni projekti razvoja sistema za mjerenje nivoa zagađenosti vazduha na području grada i „M-bot“ robotskog automobila namijenjenog učenicima srednjih škola istočnom dijelu Republike Srpske.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović rekao je novinarima da su oba projekta realizovana, uz finansijsku podršku grada Istočno Sarajevo.

Popović je pojasnio da je projektom nadzora kvaliteta vazduha u Istočnom Sarajevu, koji je najavljen prošle godine, predviđeno postavljanje pet mjernih stanica na području grada, od kojih bi dvije trebale da budu na Jahorini i Trebeviću.

„Senzor i elektroniku su razvili naše kolege i studenti. Elektronika je napravljena tako da se može iskoristiti. Predviđeno je da se uradi i veb aplikacija koja bi bila postavljena na stranici grada Istočno Sarajevo i Elektrotehničkog fakulteta, kako bi građani mogli da vide trenutno stanje kvaliteta vazduha“, naglasio je Popović.

Kada je riječ o „M-bot“ automobilu, Popović je naglasio da je cilj ovog projekta da se kroz njihovu podjelu srednjim školama pokušaju animirati učenici da steknu određena znanja i vještine koji nisu predviđeni planovima i programima srednjih škola, a veoma su bitna jer se te oblasti brzo razvijaju u svijetu.

Asistent na ETF-u Nikola Kukrić rekao je da se razvoju senzora ze mjerenje kvaliteta vazduha pristupilo jer je konstatovano da građani Istočnog Sarajeva namaju nikakve podatke kvalitetu vazduha na području grada.

„Nabavili smo potrebne senzore i napravili elektroniku koja će nam omogućiti prikupljanje podataka sa tih senzora i prikaz podataka putem veb aplikacije. Senzor ima mogućnost da prikuplja podatke o PM 2,5 i PM 10 česticama, te mjerenja temperature i vlage vazduha. Senzor takođe može da mjeri na temperaturama od minus 20 do 45 stepeni Celzijusovih, što je dovoljno za naše područje“, ukazao je Kukrić.

Kukrić je pojasnio da se elektronika koja je razvijena na ovom fakultetu bežično spaja na ineternet pomoću protokola i šalje podatke na server, koji se prikazuju unutar veb aplikacije.

„Druga faza ovog projekta predviđa razvoj mobilne aplikacije koja bi imala pristup likaciji korisnika i u slučaju da se nalazi na mjestu gdje je zagađenost vazduha iznad dozvoljenog nivoa, bio bi obaviješten o zagađenosti i dobio bi preporuku na kojoj je lokaciji je zagađenost manja“, naveo je Kukrić.

Apsovent na Odsjeku za mehaniku i mehatrioniku Dragana Nikić ispričala je da je nekoliko studenata u saradnji sa profesorima i asistentima radilo na razvoju i pravljenju koda za „M-bot“ automobil.

„Cilj ovakvih projekata je da se srednjoškolcima i ostaloj javnosti pokaže da se na ovom fakultetu rade praktične stvari i da osim teorijskog, stičemo i dodatna praktična znanja, koja nam omogućavaju da realizujemo konkretne projekte, kao što je naš automobil“, rekla je Nikićeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković pohvalio je projekte koji se realizuju na ETF-u, te poručio da će Gradska uprava nastaviti da podržava rad fakulteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„ETF je jedan od onih zbog kojih imamo pravo da kažemo da vrijedi studirati ovdje i da se osim diplome, dobija znanje koje garantuje sigurno zaposlenje. Aktivizam koji vidimo ovdje je pohvalan i može biti svima primjer. NJihova društvena odgovornost se pokazala kao veoma važna jer ih često vidimo da izlaze iz okvira standardne nastave i naučnoistraživačkog rada, što na neki način jeste obaveza javnih fakulteta i univerziteta“, naveo je Vuković.

Vuković je posebno pohvalio projekat mjerenja kvaliteta vazduha, pogotovo jer će stanice biti postavljene na Jahorini i Trebeviću i što će informacije, osim građanima Istočnog Sarajeva, biti dostupne i turistima.

Današnjoj prezentaciji prisustvovao je i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare