Predstavljene uspješne žene preduzetnici

0

MILIĆI – Kancelarija organizacije „Ker internešnel“ iz Srebrenice danas je u Milićima predstavila tri uspješne žene preduzetnike sa područja milićke opštine, koje su uključene u regionalni projekat vrijedan oko 720.000 evra, koji finansiraju EU, organizacija „Ker“ iz Austrije i Austrijska razvojna agencija.
Predstavljene su Slađana Pavlović, Milena Simeunović i Milada Đurić, koje imaju razvijene poljoprivredne posjede, a koriste podršku ove organizacije.

Milena Simeunović iz milićkog sela Kostrača proizvodi malinu na 10 dunuma površine. Prošle godine ubrala je oko 10,5 tona maline i ostvarila dobru zaradu, od koje živi sedmočlana porodica.

„Od `Kera` smo dobili motokultivator sa prikolicom. To nam je mnogo pomoglo u proizvodnji“, rekla je Simeunovićeva novinarima.

Projekt-menadžer u organizaciji „Ker internešnel“ Branislav Tanasijević kaže da je cilj današnjeg skupa bio da se javnost upozna o primjerima uspješnih žena, te time poveća svijest o važnosti ženskog preduzetništva.

On je pojasnio da je glavnina novca od projekta utrošena na 30 grantova za žene preduzetnike, na 16 ugovora sa jačim poljoprivrednim proizvođačima, te na 10 grantova za zadruge i na jedan ugovor sa opštinom Vlasenica.

„Ovo su pozitivne priče koje želimo da i ostali narod čuje, da ne boluje iste bolesti i ponavlja greške koje su ovi preduzetnici imali u nekim svojim fazama razvoja, već da odmah prihvate model koji je održiv“, rekao je Tanasijević.

On je dodao da se projekat realizuje sa regionalnim partnerima, Udruženjem žena „Maja“ iz Kravice, Regionalnom savjetodavnom grupom iz Bratunca i opštinom Vlasenica.

Današnjem skupu prisustvovala je i direktor organizacije „Ker internešnel“ u BiH Sumka Bučan, koja je rekla da „Ker“ podržava žene preduzetnike kroz projekte ekonomskog osnaživanja na globalnom nivou, jer u ženi vide nekoga ko, kako kaže, može da bude agent promjene u društvu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare