Predstavljene “Modrice života” Milovana Milanka Leleka

0

VLASENICA – Vlasenički pjesnik Milovan Milanko Lelek večeras je u prepunoj sali Narodne biblioteke u Vlasenici predstavio svoju najnoviju zbirku pjesama “Modrice života”, koja je objavljena u izdanju opštinskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.
Lelek je rekao Srni da je to njegovo deveto autorsko književno djelo, posvećeno zavičaju, rodnom selu i odrastanju u oskudnim socijalnim prilikama.

“To su, prije svega, modrice mojih roditelja, komšija i mog naroda. Ja sam drugo preživjelo dijete od devetoro, koliko su ih moji roditelji imali. Ostalih sedmoro ni jedno nije doživjelo svoj prvi rođendan. To najbolje svjedoči i kakvim su uslovima moji roditelji odgajali djecu”, rekao je Lelek, koji je rođen prije 72 godine u Malom Polju kod Han Pijeska.

Promociju zbirke organizovali su Književni klub “Luča”, Narodna biblioteka i Kulturni centar Vlasenica, te vlasenička “Prosvjeta”.

Predsjednik “Luče” i recenzent zbirke Aćim Todorović rekao je da nova knjiga Milovana Milanka Leleka predstavlja nastavak njegovog dugogodišnjeg književnog rada o sličnim ili istim temama, posvećenim zavičaju, ljudima sa kojima je živio, odrastao i proveo životni vijek.

“Ova knjiga ima i epsku notu jer je autor napisao i nekoliko pjesama posvećenih generalu Ratku Mladiću i nekim dugim ratnicima, za koje on smatra da su narodni junaci. Zbog toga sam ovu zbirku i definisao kao lirsko-epsku poeziju sa dvije cjeline, prvom – zavičajnom i drugom – epskom”, rekao je Todorović.

Zbirku “Modrice života” uredio je pjesnik Bogdan Borovčanin.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments