Predstavljene “Manastirske priče”

0
Predstavljene

SOKOLAC – Na Sokocu su predstavljene “Manastirske priče” autora Radoja Tasića, zbirka od 40 priča o manastirima, kao i crkvama, posebno brvnarama.

Književnik Milanko Borovčanin Romsok rekao je na večerašnjoj promociji da su “Manastirske priče” svojevrsna istorijska čitanka, monografija i etnografija.

On je naglasio da je svih 40 priča u ovoj zbirci obogaćeno brojnim legendama, koje, kao i susreti i razgovori sa ljudima, ne dozvoljavaju dokumentarnim dijelovima priča da ih “učine monotonim skupinama suvih podataka”.

“U svakoj priči ima lijepih literarnih dijelova, antropološko-geografskih podataka, izleta u daleku i bližu prošlost, bezbroj podataka i legendi”, rekao je Borovčanin.

On je istakao da je kroz “Manastirske priče” prodefilovao veliki broj likova, monaha, monahinja i običnih ljudi koje je Tasić kao novinar susretao na svojim hodočašćima pilikom snimanja “Zapisa pored puta”.

Govoreći o Tasićevoj knjizi, autor romana “Krvavi zavjet” Dijana Stjepanović iz Rogatice se zapitala da li je autor opsjednut manastirima, a posebno crkvama brvnarama, te podsjetila da je Tasić izdao i zbirku pjesma pod naslovom “Zvona manastira dobrunskog”.

“Ove priče su reporterske, kratke jasne, koncizne rečenice, s tim da ne mogu da sporim da ovdje zaista ima mnogo umjetničkog i da Tasić nije ni svjestan šta je stavio među korice”, istakla je Stjepanovićeva.

On je istakla i istorijski značaj ove zbirke, naglašavajući da je Tasić na fascinantan, maestralan način sačuvao jedan dio srpske kulturne istorije i srpske tradicije, pišući o manastirima, otkrivajući mnogo podataka o istoriji, bilježeći riječi monaha, običnih ljudi, vjernika.

Prema njenim riječima, na taj način je sačuvao ono što je moglo biti zaboravljeno da nije ostalo u njegovim “Manastirskim pričama”.

“Među koricama ove zbirke će te pronaći odličnog poznavaoca srednjovjekovne književnosti koji nas podsjeća na ulogu Nemanjića u zidanju manastira i na žitije Svetog Save”, naglasila je Stjepanovićeva.

Jeromonah Serafim je rekao da će čitaoci ove knjige “osjetiti da su manastiri nešto posebno i najuzvijšenije što se može posjetiti u našim krajevima”.

“Oni, pak, koji još tragaju za sobom i koji hoće da dublje spoznaju smisao svog života, neka potraže odgovor na nekom od ovih mjesta koja je Radoje Tasić posjetio i o kojima je pisao. Nakon takvih putešestvija, svačiji život može biti bogatiji jer će njihove duše biti bogatije Bogom”, naveo je jeromonah Serafim.

Tasić je publici na Sokocu priznao da je ova knjiga u njemu živjela desetak godina, dozrijevala i sazrijevala, a repotraže je, kako kaže, snimao odmah po dolasku sa terena dok je “još bio pod utiskom slika manastirskih lica, neuništivih fresaka i neprocjenjivih relikvija i onog blaženog mira u hramovima i na licima monaškim”.

Radoje Tasić bavi se novinarstvom punih 30 godina, a kao novinar reporter za BN televiziju objavio je 120 putpisnih emisija reportaža “Zapisi pored puta”, te bio saradnik i dopisnik više medijskih kuća, dnevnih novina i nedjeljnika, a dobitnik je i niza novinarskih priznanja.

Tasić je najavio skori izlazak iz štampe još tri knjige reportaža.
Promociju zbirke “Manastirske priče” na Sokocu organizovala je Ustanova za kulturu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments