Представљена стратегија развоја до 2030. године

0

ВЛАСЕНИЦА – Стратегија развоја општине Власеница до 2030. године, која је данас представљена, фокусирана је на пољопривреду, индустрију и туризам са Ски-центром „Игришта, као окосницом развоја општине и шире регије.

Шеф општинског Одсјека за развој Жељко Дамљановић рекао је новинарима да је поступак израде стратегије трајао око годину дана уз консултације јавности, те да је фокус на стварању пословног амбијента, првенствено на развој пољопривреде, индустрије, туризма, друштвеног сектора и заштите животне средине.

Дамљановић је истакао да се документ још може мијењати јер је у нацртној форми и да су сви приједлози добродошли, те да заинтересовани у наредном периоду сугестије могу да доставе мејлом да би документ био што квалитетнији.

Начелник општине Мирослав Краљевић рекао је новинарима да је за реализацију потребан тимски рад, сарадња свих, а изнад свега подршка предсједника Републике Српске, Владе Републике Српске и ресорних министарстава, без којих се не би могло ићи напријед.

„Направили смо индустријске зоне на комплексу кула Зебан гд‌је очекујемо прве инвеститоре. Круна свега је туризам и Ски-центар `Игришта`. Десетак хотелијера желе да уложе средства у изградњу објеката на `Игриштима`“, истакао је Краљевић.

Предсједник Скупштине општине Горан Ђурић, који је и члан Привредног савјета, рекао је новинарима да је имао неколико сугестија на Стратегију развоја, најприје, због стипендирања дефицитарних кадрова, јер ће Ски-центру „Игришта“, гд‌је ће бити хиљаде скијаша, као окосници развоја општине и шире регије, ускоро требати кувара и конобара.

„Предложили смо да се у власеничкој средњој школи у оквиру струке угоститељство и туризам, уведе смјер кувар и конобар у 2024/2025. години, јер очекујемо експанзију када је у питању изградња хотела, ресторана, а тих кадрова немамо на Бироу за запошљавање“, навео је Ђурић.

Власник Туристичке организације „Орион-турс“ из Власенице Видомир Обрадовић истакао је да Власеница има невјероватна природна богатства која нису на прави начин валоризована.

„Ова стратегија је комплексан документ који ће бити добра платформа за наредну Стратегију развоја туризма, која ће помоћи да се као носива грана овог простора интензивније развија“, навео је Обрадовић.

Он је истакао да Власеница са Ски-центром „Игришта“ и осталим туристичким активностима, кућне радиности, еко и етно туризма, има основу да се у регионалном смислу развија, али да треба доста тога урадити на валоризацији овог простора.

Данашњој презентацији присуствовало је око 40 учесника, представника јавног, културног и привредног живота општине.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare