Predstavljena protiveksplozivna trafo -stanica

0

MILIĆI – Na nekoliko stotina metara ispod zemlje, u jami „Braćan“, Kompanija „Boksit“ iz Milića danas je poslovnim partnerima iz regiona predstavila jamsku protiveksplozivnu pokretnu trafo-stanicu.

Trafo-stanica je proizvod kineske firme „Varom“, vrijedna 33.000 američkih dolara, koju je „Boksit“ kupio za vlastite potrebe, ali ponudio i domaćim kupcima, kao ovlašteni zastupnik te firme.

Glavni menadžer za projektovanje, nadzor i inženjering u „Boksitu“ Darko Gordić izjavio je Srni da je trafo-stanica posebno namijenjena za upotrebu u jamama.

On je naveo da je ranije bilo dosta problema sa korišćenjem transformatora koji se nalazi izvan jame, jer je veliko rastojanje na koje kablovi moraju da se razvuku, pa se dešavao značajan pad napona.

„Ovaj transformator pogodan je u jamama, gdje ima dosta gasova, poput rudnika uglja, jer je protiveksplozivan. Zato ovdje imamo dosta predstavnika rudarskih firmi koje se bave eksploatacijom uglja“, pojasnio je Gordić.

Izvršni direktor u Kompaniji „Boksit“ Momir Lazarević rekao je Srni da je trafo-stanica kineskog proizvođača za 60 odsto jeftinija od srodnih proizvoda na evropskom tržišu, uz isti kvalitet i karakteristike.

„Mi poslujemo sa više od 20 kompanije iz Kine, proizvođača rudarsko- građevinskih mašina, autobusa, guma, robe široke potrošnje, koje mi zastupamo na našem tržištu. Prednost nam je što imamo svoje predstavištvo u Pekingu, kao jedina firma iz regiona“, rekao je Lazarević.

Lazarević je dodao da Kompanija „Boksit“ većinu mašina, vozila i opreme pertnerskih kompanija iz Kine kupuje i koristi za svoje potrebe, te da su dosadašnja iskustva pokazala da ti proizvodi ne zaostaju za evropskim proizvođačima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare