Predstavljena poštanska markica „100 godina od Versajskog sporazuma“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Prigodna poštanska markica „Pošta Srpske“ pod nazivom „100 godina od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma“, koja je izdata u tiražu od 15.000 komada, predstavljena je danas u Administrativnom centru grada Istočno Sarajevo.

Autori poštanske markice pod nazivom „100 godina od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma“ su dizajneri „Pošta Srpske“ Nebojša Đumić i Božidar Došenović.

Koordinator za prodaju i marketing u „Poštama Srpske“ Zoran Durić izjavio je novinarima da u poštanski saobraćaj te markica puštena 28. juna, na dan kada je prije stotinu godina potpisan Versajski mirovni sporazum.

„Poštanska markica ima u kreativnom rješenju osam ličnosti koje su obilježile Prvi svjetski rat. Izdata je u tiražu od 15.000 komada, a izdali smo i 300 koverata za ovu priliku“, istakao je Durić.

Durić je napomenuo da „Pošte Srpske“ redovno prate i podržavaju značajne događaje, a prigodnim izdanjima poštanskih markica daju doprinos u njihovom obilježavanju, te da na godišnjem nivou imaju oko 12 do 13 takvih izdanja.

„Poštanske markice su na ovaj način mali ambasadori našeg preduzeća, Republike Srpske u cijelom svijetu. One putem poštanskih pisama, pošiljaka dolaze u sve kutke naše planete. Mi pokušavamo putem izdavanja poštanskih markica da obilježimo svaki značajan jubilej istorijski, kulturni, sportski, umjetnički kako bi ostao trajni pečat“, istakao je Durić.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić smatra da je promocija poštanske markice povodom sto godina od potpisivanja ugovora kojim je formalno okončan Prvi svjetski rat, veoma značajna, jer predstavlja trajni podsjetnik na jedan od najznačajnijih događaja.

„Podsjeća stanovnike Republike Srpske, regiona i svijeta koliki je doprinost dao srpski narod u Prvom svjetskom ratu, prije svega, ogromnim žrtvama, jer je 1.247.000 Srba ubijeno u tom ratu“, istakao je Lučić.

Lučić smatra da će se putem poštanskih markica, vjerovatno, uspjeti doći i do ljudi koji ne razmišljaju na način da je srpski narod uvijek bio slobodarski, da se borio i za svoju, ali i slobodu drugih naroda i da je u tome podnio veliku žrtvu.

„Drago mi je da je promocija u Istočnom Sarajevu, a svakako zaslužuje podršku i drugih lokalnih zajednica. Moramo se više baviti našom istorijom, da pokažemo šta smo bili, jer vjerovatno takvi ćemo biti i u budućnosti“, istakao je Lučić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare